Subscribe News Feed Subscribe Comments

1st Transformasi ~ JFM1203



JFM1203, my 1st motorsycle.. Aku beli tahun 2007, 2nd year during my degree.. Ni la rupa motor aku semasa beli, masa tu lesen pn masih P lg..hehe... Tu baru lepas basuh, sbb tu bkilat.haha.. Dah 4 tahun aku pakai motor ni, so dh hampir barai la component2 kat motor aku ni. Cover set pn tunggu masa nk jatuh dari badan.hehe.. So its time for make some transformation with my motorcycle. Dulu masa belajar xde duit nk make up2 motor ni, janji leh gerak nk g kelas je.hehe..

So 2 hari lepas, I have made the 1st transformation, setelah memikirkan keadaan rims motor aku yg sudah tenat dgn rims depan belakang dua2 dah bengkok sampai masa selekoh boleh rasa motor macam nak terbalik, so aku ambil keputusan untuk tukar rims. So upgrade la sket dari pakai rims besi standard ke pakai sport rims.hehe.. So, this is my new sport rims, biasa2 jer..hehe..




The new rims.. Berkilat2.haha.. Mula2 nk beli warna hitam, tp kedai tu xde stock la plak utk motor aku (EX5 Class 1), ada warna gold jer. So, boleh la dari pakai rims yg dh bengkok teruk tu.. ^_^

Brand : KAWA.
Harga : RM170 (depan blakang, siap pasang).

Amacam? Apa pendapat korang? Berbaloi x aku beli sport rims ni?

Next time nk tukar cover set plak.. Tengah pikir2 lg ni nk pakai warna apa. Ada cadangan x warna apa yg gempak utk motor aku ni?hehe...


3 Days @ Home

Setelah hampir 4 bulan aku tidak pulang, akhirnya aku diberi kesempatan utk pulang ke kampung halaman aku. Last aku blik kampung masa cuti raya puasa dulu.huh.. lama tu,dh rindu sgt2 kat suasana kampung. Hari2 berdepan dgn suasana bandar ni agak memeningkan kepala aku walaupun tempat aku keje ni xde la bandar sgt pn.hehe.. So, balik kampung ni dpt la aku clean balik otak aku yg dh penuh serabut dgn kerja ni.

1st day kat kampung, mcm biasa, aku gunakan utk rehat secukupnya. tidur smpai tengahari,haha.. my family, mereka sgt memahami, biasanya 1st day aku balik diorg xkan kacau nyer aku nk tidur x bangun2 pn.hehe.. petang nyer aku mencuci kolam ikan kat rumah aku yg dh berlumut, seingat aku kolam tu dh hampir 8 bulan x dicuci, last aku cuci sebelum aku memulakan kerja kat johor. so korang bayang la tahap kekotoran kolam tu, ikan pn boleh mati lemas kot.hehe..

2nd day, aku ke besut, menghadiri majlis menyambut menantu kat rumah mak saudara aku. so faham2 je lah, bila saudara mara jumpa jer aku mesti xde nyer soalan lain yg ditanya, "doh ni bila lagi nok nikoh?"..haha.. sorry la makcik pakcik, duit x cukup lg..haha.. Tengah2 kehangatan majlis menyambut menantu tu, kami adik beradik plak hangat membincangkan aktiviti keluarga kami utk malam nyer.. FAMILY BBQ.. setelah sekian lama, kali ni semua ahli keluarga balik ke kampung kecuali abang sulung aku yg terpaksa berkejar ke johor atas sebab kecemasan, so dia x dpt attend aktiviti malam tu, dia balik keesokan harinya.. So, ini lah org kuat utk aktiviti mlm tu, yg lain pandai makan jer..hampeh tul..haha..



3rd day aka last day, masa utk meluangkan masa bersama keluarga, hari ni masing2 mula beransur2 pulang ke destinasi masing2. Sebelum pulang, aku sempat menggunting rambut 2 org abg aku, bila sampai turn aku, siapa mau tolong guntingkan?haha.. Menggunakan mesin rambut yg ada, aku try gunting rambut aku sendiri, then dibantu oleh adik bongsu aku & sorg lagi adik aku, last skali direpair oleh ayah aku. Hasilnya, bila dtg ofis, beberapa org staf menyapa, "dah masuk askar ker?" haha..


Yg pasti, aku pulang ke Johor dgn tertinggal gambar konvo aku, ingat nak frame kn gamabr2 tu, so terpaksa la tangguhkan lg projek tu, hanya sempat mengambil softcopy gambar2 dari kamera ayah aku.




1 benda lg yg aku tertinggal, cek nuffnang aku..huhu.. cek pertama setelah hampir setahun lebih aku join nuffnang, tu pn cek bernilai RM54 jer..haha.. xleh nk cash kn lg la cek tu, kena la tunggu balik kampung lg lain kali.. Apa2 pun, thanks to nuffnang sbb bagi aku duit free, bleh la nk wat mkn kfc ker, pizza ker..haha..

Migration ^_^

Dah hampir sebulan 2011 mengunjungi kita. Cepat betul masa berlalu dan aku terus semakin hanyut di dunia yang fana ini. Ya Allah, teguhkan lah aku di jalan-Mu. Kuatkan Iman ku untuk menempuhi segala dugaan yg bakal mendatang. Ameen..

Here come 2011, new life journey I must face. Any trouble, any problem, I'll face it with smile. Learn from mistake to make a huge success. Thats me!

A new info about me ~ I'm now move to new house at:-

No. 22, Jalan Permas 1/14,
Taman Permas Jaya,
81750 Johor Bahru,
Johor Darul Takzim.

So, any matters to deal with me, just send it to this address and feel free to visit me..^_^

Pencil & Eraser



Pencil: I'm sorry....

Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil: I'm sorry cos you get hurt bcos of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.

Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad. :)




****


I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational. Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They're always there for their children, cleaning up their mistakes. Sometimes along the way... they get hurt, and become smaller (older, and eventually pass on). Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children, and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad. 


This is for all parents out there.....

SaLaM AiDiL ADhA

Sedih, pilu, sunyi.. Itulah gambaran sambutan Hari Raya Haji aku pada tahun ini. "Kenapa plak pak cik oi?" "Huhuu..pak cik xleh balik kampung la..beraya sorg2 kat perantauan.." So, this is my 2nd time beraya kat perantauan. 2006 menjadi sejarah dalam hidup aku sbb buat pertama kali menyambut hari raya tanpa keluarga di sisi. Masa tu aku berada di Matrikulasi Kedah, Changlun. Disebabkn sedikit masalah teknikal masa tu, aku xleh balik kmpung. Tp apa yg membezakan situasi pada masa tu dgn tahun ni, masa tu aku beraya dgn kawan2 sbb masa tu ramai jugak kawan2 aku yg x blik raya jugak. Tapi tahun ni?sob3x..uwaaaaaaaaa!!!!! Den rayo sorang2.. Xde lagi teman utk sama2 menyambut hari raya. Nak beraya dgn ofismate, mesti la masing2 dgn family masing2. So, terkebil-kebil la aku sorg2 kat bilik sewa aku ni. Org lain enak menjamu selera dgn rendang dan gulai daging, aku plak enak menjamu selera dgn nasi goreng hasil buatan sendiri dgn bantuan perencah segera adabi.huhuu.. Sungguh sadis..


Tiadakah yg sudi menghulurkan simpati, kepada nasibku ini,
Agar dapat kurasa nikmat di hari raya seperti insan yg lain..

Ceh, sudirman ni buat aku bertambah sedih jer..haha.. Apa-apa pun, di kesempatan ini pak cik nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA kepada semua ummat Islam. Semoga hari raya kali ini memberi seribu erti buat kita semua.


Kepada yg menunaikan ibadah haji pada tahun ini, aku doakan semoga anda semua dikurniakn haji mabrur dan kepada yg menunaikan ibadah korban, semoga korban anda diterima dan di redhai oleh Allah S.W.T.. Tunaikan ibadah korban anda dengan hati yg suci dan ikhlas.. Brape ekor lembu tumbang kat kampung aku tahun ni? Aku pun x tahu. Kekenyangan makan daging lembu la semua.hehe.. Yg penting, semoga korban kali ini dapat meringankan lagi beban insan-insan yg kurang berkemampuan. At-least diorg dapat jugak nk merasa mkn mewah sket. InsyaAllah, semoga kita semua diberi keberkatan..
Buat keluargaku, terutamanya mak ayah, maaf kan anakanda sebab sekali lagi tidak dapat balik beraya di kampung. Bukan niatku utk tidak balik beraya, tp keadaan yg tidak mengizinkan anakanda untuk pulang. InsyaAllah tahun depan jika diberi kesempatan anakanda akan pulang beraya bersama-sama, insyaAllah..^_^


SeLaMaT HaRi RaYa AiDiL aDHa

ikhlas daripada
~:: TaRMiZi BiN RaMLi ::~

Blog Widget by LinkWithin
 
~::peacemaker87::~ © 2008 Hak Cipta Terpelihara | TNB | blogger.com