Subscribe News Feed Subscribe Comments

Pencil & Eraser



Pencil: I'm sorry....

Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil: I'm sorry cos you get hurt bcos of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.

Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad. :)




****


I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational. Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They're always there for their children, cleaning up their mistakes. Sometimes along the way... they get hurt, and become smaller (older, and eventually pass on). Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children, and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad. 


This is for all parents out there.....

SaLaM AiDiL ADhA

Sedih, pilu, sunyi.. Itulah gambaran sambutan Hari Raya Haji aku pada tahun ini. "Kenapa plak pak cik oi?" "Huhuu..pak cik xleh balik kampung la..beraya sorg2 kat perantauan.." So, this is my 2nd time beraya kat perantauan. 2006 menjadi sejarah dalam hidup aku sbb buat pertama kali menyambut hari raya tanpa keluarga di sisi. Masa tu aku berada di Matrikulasi Kedah, Changlun. Disebabkn sedikit masalah teknikal masa tu, aku xleh balik kmpung. Tp apa yg membezakan situasi pada masa tu dgn tahun ni, masa tu aku beraya dgn kawan2 sbb masa tu ramai jugak kawan2 aku yg x blik raya jugak. Tapi tahun ni?sob3x..uwaaaaaaaaa!!!!! Den rayo sorang2.. Xde lagi teman utk sama2 menyambut hari raya. Nak beraya dgn ofismate, mesti la masing2 dgn family masing2. So, terkebil-kebil la aku sorg2 kat bilik sewa aku ni. Org lain enak menjamu selera dgn rendang dan gulai daging, aku plak enak menjamu selera dgn nasi goreng hasil buatan sendiri dgn bantuan perencah segera adabi.huhuu.. Sungguh sadis..


Tiadakah yg sudi menghulurkan simpati, kepada nasibku ini,
Agar dapat kurasa nikmat di hari raya seperti insan yg lain..

Ceh, sudirman ni buat aku bertambah sedih jer..haha.. Apa-apa pun, di kesempatan ini pak cik nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA kepada semua ummat Islam. Semoga hari raya kali ini memberi seribu erti buat kita semua.


Kepada yg menunaikan ibadah haji pada tahun ini, aku doakan semoga anda semua dikurniakn haji mabrur dan kepada yg menunaikan ibadah korban, semoga korban anda diterima dan di redhai oleh Allah S.W.T.. Tunaikan ibadah korban anda dengan hati yg suci dan ikhlas.. Brape ekor lembu tumbang kat kampung aku tahun ni? Aku pun x tahu. Kekenyangan makan daging lembu la semua.hehe.. Yg penting, semoga korban kali ini dapat meringankan lagi beban insan-insan yg kurang berkemampuan. At-least diorg dapat jugak nk merasa mkn mewah sket. InsyaAllah, semoga kita semua diberi keberkatan..
Buat keluargaku, terutamanya mak ayah, maaf kan anakanda sebab sekali lagi tidak dapat balik beraya di kampung. Bukan niatku utk tidak balik beraya, tp keadaan yg tidak mengizinkan anakanda untuk pulang. InsyaAllah tahun depan jika diberi kesempatan anakanda akan pulang beraya bersama-sama, insyaAllah..^_^


SeLaMaT HaRi RaYa AiDiL aDHa

ikhlas daripada
~:: TaRMiZi BiN RaMLi ::~

100

Hurayyyy!!! Akhirnya aku berjaya membuat posting ke 100 dalam blog aku ni. Mesti korang perasaan kan beberapa post sebelum ni aku ada letak nombor kat hujung posting kan? Tu la countdown untuk posting ke 100..haha.. Setelah hampir 2 tahun lebih baru aku berjaya mencecah 100 posting.huhu.. What a lazy author I am.. org lain dlm masa setahun pun dah leh cecah 100 posting.hehe..

Apa yg telah berlaku sepanjang aku ber blogging ni? Macamana dgn sambutan org ramai terhadap blog aku ni? Ada ke org masuk tengok or aku jer yg syok sendiri duk menulis kat sini?hehe.. Here the statistic given by blogger itself. Malas nk g wat analisa guna application lain. Yg ni mcm dah lengkap jer..



~:: KLIK untuk lihat lebih besar ::~

Statistik ni bermula dari bulan Mei 2010 sehingga November 2010. So sepanjang tempoh tu, blog aku ni telah di view sebanyak 1,859 kali. Wah, banyak kali jugak tu untuk tempoh 6 bulan. Kira-kira purata dalam sehari 10 kali blog aku di view oleh org, xtau la dari org yg berbeza atau org yg sama jer.. Ntah2 semua tu aku jer yg duk view.haha.. Sepanjang tempoh tu, Bulan Julai paling ramai org view blog ni. Xtau la kenapa. Aku pn x ingat apa aku post dalam bulan tu.hehe.. Dan kalau korang tengok statistik kat sidebar blog aku ni, total view semenjak aku buka blog aku ni dh mencecah 6ribu lebih.

Nampaknya posting aku pasal tiket raya habis masih menjadi posting paling banyak org baca setakat ni, aku kira dah lama aku tulis pasal tu tp masih lagi menjadi topik yg paling ramai org baca. Ramai rupanya org berminat pasal tiket habis ni, x pun sbb mereka ni mmg minat pasal raya-raya ni.hehe.. Posting baru yg berjaya mencelah dalam kebanyakan posting, Why Girls Should Marry an Engineer.. Wah! bab kahwin ni laju jer korang nk baca kan..hehe..

So apa aku nak buat lepas ni? Nak rebranding blog aku? or nak terus dengan suasana sekarang?ermm.. Aku pun x pasti apa aku nak buat lepas ni. Yang pasti, aku akan cuba berusaha untuk lebih kerap meng'update' blog aku ni. Korang tengok la bila plak aku update, ntah2 dua tiga bulan lagi.hahaha.. Apa-apa pun thanks kepada semua yg setia melawat blog aku yg xde hala tuju ni.haha.. See u guys next time.. ^_^

ExaM ZoNe

Woi! Dh masuk minggu exam ni woi! Dh habis study belum???

Haha.. Bestnya bila aku dh x payah nak hadapi semua situasi tu lagi. Dah xde dah stay up sampai pagi semata-mata nak final exam.. Jangan jeles yer pada siapa yg belum melepasi zon-zon exam ni..hehe.. Nanti akan tiba masa korang untuk bebas dari semua belenggu ini.

Sekarang ni mesti semua org kat universiti sedang bertungkus-lumus dalam subjek masing-masing. Maklum lah nak exam. Mesti ada yg x tidur malam nak menghabiskan silibus-silibus yg diorg belajar sepanjang semester. Rindu la plak dgn suasana tu. Ni yg nak sambung blaja lg ni. Haha..

Apa-apa pun, pak cik kat sini ingin mengucapkan selamat menghadapi minggu peperiksaan kepada semua. All the best dalam semua paper anda. Study elok-elok, jgn sampai jatuh sakit sudah la. Pak cik x susah, korang jugak yg susah nanti, dh xleh nk g exam terus nanti kan. So take care semua. All the best. Chaiyok2! Gambattee!


Jawab exam dengan semangat macam budak kat atas ni ok. Mesti dapat fullmark. ^_^

#99

It's November Already!!!

It's about one month I'm not updated my blog..wah,ckp omputeh plak aku..haha..terus terkaku xtau nk tulis apa dlm bahasa omputeh ni..so back to the real me..hehe..

Dah masuk bulan November rupanya..pejam pelik pejam pelik dah nk habis dah tahun 2010, tinggal sebulan lebih jer lagi. What have I done with this year? Hope aku x mensia-sia kan usia aku di tahun 2010 ni. Bulan lepas, aku telah selamat berkonvokesyen. Ni gambar kenangan yg sempat aku ambil. ^_^

Titik persilangan antara 2 universiti..^_^

So, dah hujung-hujung tahun ni orang cakap masa untuk bodek bos sebab nak dapat bonus banyak & nak naik gaji banyak, betul ke? Aku x pernah alami lagi situasi ni dan aku rasa ada logik jgk la pandangan orang ni. Maklum la, hujung-hujung tahun ni la biasa nya bos akan membuat penilaian prestasi untuk menentukan kadar bonus & kenaikan gaji pekerja dia. Sebab tu la kot hujung-hujung tahun ni semua jadi rajin. Kalau dulu semua berebut nak balik cepat, sekarang ni semua liat je nak balik. Xde OT pn xpe balik lambat, asal kan bos nampak kita rajin wat keje.haha.. apa-apa aje lah. Yang pasti, aku terus dengan rutin aku, menyiapkan segala tugasan yang diberikan kepada aku secepat mungkin sbb aku tahu tugasan aku mmg sentiasa xkan putus. So aku mesti selesaikan semua nya secepat mungkin sbb nanti bila tugasan yg lain tiba, mahu x kelam kabut aku dibuatnya. Sakit kepala jugak la bila diletak bawah department R&D ni. Hope aku dapat melalui jerit perih hidup di alam pekerjaan ni dengan baik. Hope jugak gaji aku naik dengan kadar yg sepatutnya & bonus pn ok.hehe ^_^

Aku mendoakan kalian juga berjaya dengan kerjaya masing-masing. Dapat bonus besar jgn lupa blanja org kat sini.hehe
#98
Blog Widget by LinkWithin
 
~::peacemaker87::~ © 2008 Hak Cipta Terpelihara | TNB | blogger.com