Subscribe News Feed Subscribe Comments

~::Back to Campus Life::~

Huh,buka semester baru je,mesti semua nk buat posting pasal masuk sem baru.termasuk ler aku.hehe..nk citer azam baru la,semangat baru la,mcm2 lg la yg pasti semua nyer ntah buat ke ntah tidak.hahaha..tp bak org kata,at least ada niat kn,tu pn dh kira bagus la drp xde planning langsung.hehe...

Anyway,this is my final semester,so kena la buat yg terbaik.so nnt xde la rasa regret masa nk tinggal kn alam belajar nnt.at least dpt keluar dgn perasaan yg puas.maybe will be the best semester sepanjang aku blajar kat university ni.For the last semester,Alhamdulillah and there is onething that i have to fullfil,insyaAllah akan ku tunaikan bila ada kesempatan yg sesuai..

Life must go on,and now i'm coming back as a final year student.I want to be better..Most important,I want to be better servant to the Almighty..InsyaAllah..

Me in Newspaper..A long time story..

Akhirnya aku terjumpa jgk keratan akhbar pasal aku masuk newspaper masa skolah dulu. Walaupun bkn keratan akhbar yg original, tp artikel ni pn bleh la nk dibuat kenangan.hehe..aku jmpa artikel ni kat website tranungkite.net. berita ni masuk paper masa tahun 2003 kalu aku x silap. so, nk tahu pasal apa aku masuk paper, korang baca la berita kat bawah ni. nama aku ada dalam tu beb, bangga tu.hehe..saje je nk post nk bg naik semangat sket tgah2 mggu exam ni.hehehe...



DAERAH Setiu, Terengganu mencatat keputusan drastik dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2002 apabila berjaya mencatat peningkatan 16.5 peratus calon lulus pangkat A,B,C dan D) semua mata pelajaran, iaitu meningkat kepada 52.1 peratus berbanding 35.1 peratus tahun 2001. Seramai 540 daripada 1,045 calon membabitkan lima sekolah daerah itu lulus semua mata pelajaran.


Daerah itu juga mencatat peningkatan dari segi kualiti apabila 12 calon berjaya meraih keputusan semua A (9A/8A) berbanding dua calon tahun lalu.


“Malah kita juga berjaya melepasi target calon mendapat semua A daripada lapan kepada 12 dan 7A hingga 9A daripada 25 kepada 27,” kata penolong pegawai pendidikannya, Romeli Ismail.


SMK Penarek muncul sekolah paling ramai mendapat kelulusan semua A, iaitu 8 calon; SMK Sungai Tong (2) dan SMK Chalok seorang calon.


Dari segi mata pelajaran pula hampir semua menunjukkan peningkatan dari segi pangkat A dan lulus keseluruhan. Bahasa Inggeris menunjukkan peningkatan amat ketara apabila 34 calon mendapat pangkat A berbanding 5 tahun lalu. Bahasa Melayu mengatasi mata pelajaran lain dengan 194 mendapat pangkat A, diikuti Kemahiran Hidup Pilihan 1 (135), Pendidikan Islam (122), Geografi (96), Matematik (95), Sejarah (83), Sains (71), Kemahiran Hidup Pilihan 2 (71), Kemahiran Hidup Pilihan 3 (46) , Bahasa Inggeris (34) dan Bahasa Arab (6).


Romeli berkata tiga calon yang memperoleh 9A ialah Siti Sahara Niza Baharudin dari SMK Sg Tong, Munira Mohamad (SMK Penarek) dan Roga Azmala Ab Rahman (SMK Saujana).


Pelajar lain yang mendapat 8A ialah Nor Salwani Mat Noor, Mohd Faez Nasir, Mohd Shakir Hanafi, Ahmad Amirullah Rosdi, Maa Ajmalaisyatu Illani Mat Nawi, Mohd Hasrul Ramli dan Tarmizi Ramli (SMK Penarek), Jasmin Sofia Yusof (SMK Chalok) dan Khuzaimah Mat Yusoff (SMK Sg Tong).


“Pencapaian yang meningkat bagi daerah Setiu adalah hasil kerja kuat guru, ibu bapa dan pelajar yang sentiasa berusaha bersungguh-sungguh tanpa mengenal penat dan jemu.


“Selain itu dengan wujudnya program turun padang yang dilakukan sendiri Pengarah Pendidikan, Jabatan Pendidikan Negeri, Rozali Ismail yang memberi motivasi kepada pelajar, guru dan ibu bapa menjadi pendorong kepada kejayaan yang membanggakan itu,” katanya.


“Daripada 250 calon yang terpilih mengikuti Seminar Kecemerlangan PMR akhbar Minda Pelajar, 228 mendapat 2A hingga 9A,” kata Romeli.

Why the students fail???

Why the students fail???

It's not the fault of the student if he fails, because the year ONLY Has 365' days.

Typical academic year for a student:

1.Sundays-52, Sundays in a year, you know Sundays are for rest.
Days left 313.

2.Summer holidays-50 where weather is very hot and difficult to study.
Days left 263.

3.8 hours daily sleep- 130 days GONE.
Days left 141.

4.1 hour for daily playing- (good for health) means 15 days.
Days left 126.

5.2 hours daily for food & other delicacies (chewing Properly & swallowing)- means 30days.
Days left 96.

6.1 hour for talking (man is a social animal)-means 15 days.
Days left 81.

7.Exam days- per year at least 35 days.
Days left 46.

8.Quarterly, Half yearly and festival (holidays)-40 days.
Balance 6 days.

9.For sickness- at least 3 days.
Remaining days=3.

10.Movies and functions - at least 2 days.
1 day left.

11.That 1 day is your birthday .

How can you study on that day??????!!! !!!!!!!
Balance = 0

"How can a student pass ??"

Got this from my friend, this is just for fun during this examination week. Don't make this as your reason when you failed. Have a nice day to all. All the best in your exam. GAMBATE !

Boys look to your fingers



xtau la benda ni betul ke x..aku jalan2 kat dlm internet then terjumpa gmbr ni.interested and little bit funny.hehe..so guys, which one is your fingers?hahaha..jgn nk sorok2 tgn lak lepas ni..

Exam Zone..



Tngok tajuk n gmbr pn mesti korang dh tau kn aku nk tulis pasal apa kn? Mesti la pasal aku dh nk exam..Bila? Korang tnya bila? Esok beb..aku dh nk exam esok,sempat lg aku melepak kat sini.hehe..bangunan dlm gmbr kat atas tu la tmpat aku nk exam.tmpt yg boleh dikatakan tmpt paling x selamat bg sesiapa yg ada niat nk meniru dlm exam sbb kat situ kot bangunan paling byk ada cctv kat dunia ni.aku pn xtau ada berapa cctv dlm exam hall ni.so nk bawak toyol?lupakan aje la..kan ada yg kena extend semester.lg pun thats not my prinsip,skadar jeling2 tu ada la,tp x pernah plak aku bwk masuk toyol masa exam spnjg sjarah aku belajar.never cheat on exam beb,x berkat..hehe..

Esok aku ada paper sbjek Reverse & Concurrent Engineering, pernah dengar x sbjek tu?ganaskan nama dia.dengar pn dah takut.tp bila dimelayukan kelakar pn ada.Kejuruteraan Balikan & Serempak.hehe..tp sebenarnya subjek ni sbjek baca2 je,xde kira2 pn.sambung master dlm sbjek ni baru jmpa kira2 kot.kalu nk tahu serba sedikit tentang sbjek ni leh la tgok gmbr kat bwh ni.tu nota yg aku sempat buat pasl sbjek ni.tu sbahagian je la,xkn aku nk letak semua kat sini kot..




Klik gambar utk lihat dgn lebih jelas.

Tu salah satu sbjek yg aku ambil sem ni.sem ni aku ambil 6 sbjek,tp yg ada final  4 sbjek je.ni jadual exam aku.

02 NOV : Reverse & Concurrent Engineering
05 NOV : Finite Element
18 NOV : Industrial Engineering
19 NOV : Noise & Vibration

Korang dh tau jadual aku ni jgn la lupa nk doakan aku plak.lg bagus kalu setiap aku nk g exam tu korang call bg wish xpn bwk keluar blanja mkn pn bagus jgk.hahaha..Apa2 pun, aku doakan kpd semua rakan2 yg seangkatan dgn ku x kira la kat mana korg ambil exam atau bila korg exam, aku doakan korang berjaya dlm exam korang.All the best.Gambate Kudasai!!!

Tutorial Testing..



waaaaaa........menjadi la..nice & cool..
mesti korang tnya apa yg nice? apa yg cool nye?


cuba korang tunggu blog aku ni habis loading then korang klik kat picture kat atas ni,then tengok apa yg berlaku..cool kan?


thanks to unwanted86 for the great tutorial..

want to see the tutorial kindly to refer this blog unwanted86

and thanks to the model..hehe..

Sahabat...

Sahabat,
Dulu kau selalu berpesan,
Sahabat segala-galanya dalam hidup kita,
Bila kita senang dan bergembira,
Sahabatlah yang akan bersama-sama bergelak ketawa dengan kita,
Dan bila kita susah, sahabat jugalah yanga akan menemani kita.
Itu pesananmu padaku..

Ah! Itu semua dusta,
Aku punya kekasih,
Kekasihku segala-galanya bagiku,
Sahabat hanya menemaniku ketika aku senang,
Hanya kekasihku yang memahamiku bila aku dalam kesusahan,
Aku bangga mempunyai kekasih..

Hari ini aku tersedar,
Sahabatlah segala-galanya bagi kita,
Kekasihku sendiri mengajarku pentingnya seorang sahabat,
Dulu aku mengetepikan sahabatku demi kekasihku,
Hari ini, kekasihku mengetepikan aku demi sahabatnya,
Baru kusedar betapa hebatnya seorang sahabat,
Terima kasih wahai kekasih kerana menyedarkanku..

Namun hari ini aku sudah tidak punya sahabat,
Sahabatku telah kutinggalkan demi kekasihku,
Kehadiranmu dulu tidak kuendahkan demi kekasihku,
Padaku kekasihku jauh lebih penting daripadamu sahabat,
Ternyata aku silap..

Di manakah kau wahai sahabat?
Di mana aku mahu mencarimu wahai sahabat?
Maafkan aku wahai sahabat.
Maafkan aku..


Nukilan: Pak Cik Miji
1 November 2009
1.30 am

Buat teman2, hargailah sahabat2 anda, walau anda punyai kekasih, jangan lupa pada sahabat anda.

DILEMA PENGANGGUR


“Kami akan hubungi awak dalam masa terdekat”. Itu lah jawapan yang biasa aku dengar setiap kali sesi temuduga yg aku hadiri. Dah lebih setahun aku bergelar graduan selepas dianugerahkan ijazah sarjana muda kejuruteraan mekanikal daripada salah sebuah institusi pengajian tinggi awam di Malaysia, tetapi sampai sekarang aku masih bergelar seorang penganggur terhormat. Setiap temuduga yangg aku hadiri memberikan khabar yang tidak pasti, semuanya mengecewakan. Adakah faktor kemelesetan ekonomi yang menjerat aku di dalam situasi ini? Atau ijazah yang aku miliki ini tidak di iktiraf? Kalau nak dikatakan tidak diiktiraf, rakan-rakan ku kebanyakannya sudah memiliki kerjaya masing-masing. “Ah, kenapa semua ini menimpa diriku”, keluh hatiku bila mengenangkan nasib diriku.

“Macamana Angah, dah dapat kerja?” Soalan yang terus menghantui kepala ku bila bertemu saudara mara. Ku sangka pulang ke kampung dapat menenangkan jiwa, namun status ku sebagai penganggur menyebabkn aku sentiasa menjadi bahan perbualan saudara mara ku. Ada yang mula cuba mengatur hala tuju hidupku, mereka mula memberi idea-idea yang pada diri ku semua itu bertentangan dengan kemahuan diriku. Ada yang menyuruh aku mengambil kursus perguruan seperti KPLI atau DPLI supaya aku boleh memohon menjadi guru atau pensyarah. Sedangkan pada pandanganku, buat apa aku belajar 4 tahun dlm bidang kejuruteraan sampai nak pecah kepala, tetapi akhir nya aku ambil kursus perguruan? Berbaloi ke segala hasil usaha aku selama ini? Belajar dalam bidang kejuruteraan sampai memiliki ijazah tetapi sekadar menjadi guru, atau lebih tinggi lagi jadi pensyarah. “Aku nak jadi engineer, sebab tu aku belajar sampai universiti, itu cita-cita aku!” hatiku mula memberontak. Aku mula bingung, fikiran ku mula bercelaru. Tekanan persekitaran mula menekan jiwaku.


*****
“Angah, bila besar nanti angah nak jadi apa?”

“Besar nanti Angah nak jadi jurutera, Angah nak reka kereta lumba, biar semua kereta lumba lain kalah dengan kereta lumba Angah,hehe..” Dengan bersemangat aku menjelaskan cita-citaku kepada ayah sambil menolak-nolak kereta mainan yang ayah hadiahkan kepadaku. Ayah tersenyum melihat gelagatku.

“Macamana kalau Angah dah belajar sungguh-sungguh, tapi Angah tak dapat jadi jurutera jugak?” Ayah mula menimbulkan persoalan dalam kepalaku. “Er, mana boleh macam tu ayah, Angah dah belajar sungguh-sungguh, mesti la Angah boleh jadi jurutera.” “Tapi Angah kena ingat, tak semua yang kita cuba kejar kita akan dapat.” Ayah mula mengeluarkan hujah-hujahnya. “Mana boleh macam tu, Angah dah usaha sungguh-sungguh, mesti Angah dapat. Kalau tak dapat, sia-sia la Angah belajar sungguh-sungguh.” Aku menunjukkan muka tidak puas hati dengan kata-kata ayah. Ayah hanya tersenyum melihat perlakuanku.

“Angah.. Angah kena ingat tau, bukan setiap yang kita inginkan kita akan dapat, kita hanya mampu usaha, yang selebihnya Allah yang tentukan. Dan ini semua tak bermaksud apa yang Angah belajar tu sia-sia kalau Angah tak dapat jadi jurutera. Belajar tu sendiri dah banyak faedahnya. Dengan belajar, Angah dapat tahu apa yang Angah tak tahu. Tak semestinya sebab Angah nak jadi jurutera baru Angah belajar. Belajar tu sendiri pun dikira ibadat tau Angah, banyak pahala Angah dapat.” “Tapi Angah tetap nak jadi jurutera.” Aku masih bertegas.

“Itu terpulang pada Angah la, kalau Angah nak jadi jurutera jugak, Angah berhak berusaha ke arah tu. Itu semua Angah yang tentukan, orang lain tak boleh halang kehendak Angah. Ayah pun tak berhak nak halang kehendak Angah tu. Ayah cuma nak ingatkan Angah je, ayah tak nak la Angah kecewa nanti kalau Angah terlalu mengharap. Yang penting, Angah usaha sungguh-sungguh untuk dapatkan apa yang Angah nak. Jangan cepat putus asa. Selebihnya Angah jangan lupa untuk tawakal, sebab Allah yang tentukan kita dapat ke tak apa yang kita nak tu. InsyaAllah, Allah akan bagi apa yang kita nak jika kita berusaha dan ingat pada Dia. Tapi tak bermakna jika kita tak dapat apa yang kita nak, Allah tak sayang kita. Mungkin Allah nak bagi sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kita nak tu.” Jelas ayah dengan panjang lebar. “Tapi ayah nak Angah buat apa yang Angah nak buat, Angah jangan buat sesuatu sebab orang lain yang suruh. Orang lain hanya boleh bagi pendapat, keputusannya terserah pada Angah sendiri, ingat tu.” Pesan ayah lagi.



“Din! Din!, bangun!”

Aku tersedar dari tidurku. Lama jugak aku tidur, ingat nak tidur sekejap sementara nak tunggu masuk waktu zuhur, siap mimpi zaman aku kecik-kecik dulu lagi. Tapi mimpi tadi kurasakan membawa seribu erti kepadaku. Mungkin dulu aku kurang mengerti apa yang cuba disampaikan oleh ayahku sebab masa tu aku baru di sekolah rendah. Tapi sekarang aku rasa aku mula memahami apa yang cuba disampaikan oleh ayahku pada masa tu. Kurasa seperti segala beban dalam kepala ku telah hilang. Segala persoalan yang selama ini membelenggu fikiranku kurasakan telah terjawab hari ini. Terima kasih ayah.

“Din! Apa lagi yang kau termenung tu? Bukan ke kau ada interview petang ni?’ Panggilan Kamal, housemate ku menyedarkan aku. Hampir terlupa aku, pukul 3.3o petang ni aku ada interview kerja. Jam menunjukkan pukul 2.15 petang, aku bergegas bangun untuk solat zuhur, takut jugak terlambat aku nak gi interview. Terpandang pada satu envelop kat atas meja, envelop yang berisi borang KPLI yang baru aku ambil atas nasihat bapa saudaraku. Hatiku terasa lapang, aku rasa aku tahu apa yang patut aku buat..


Nukilan: Pak Cik Miji
29 Oktober 2009
2.18 am

Kunukilkan cerpen ringkas ini khas buat teman-temanku yang berada di dalam dilema dalam menentukan hala tuju hidup masing-masing selepas tamat pengajian masing-masing.semoga sedikit sebanyak dapat membantu.

Final Year Project Presentation

Alhamdulillah..dh selesai present final year project 1..tp sedih. ntah mcmana level of confidence jatuh tiba2 masa nk present, maybe sbb tgok student yg present sebelum aku present kena hentam kot.tp xpe la, semua dh berlalu.


Suasana masa present, but not my turn.

Hasil presentation, aku kena buat penambahbaikan kajian aku.kena tambah sample kajian, kena tambah literature review, mcm2 lg la..so sem dpn kena la jumpa balik panel2 aku ni minta penjelasan mengenai apa yg diorg nk aku improve dlm kajian aku ni.apa2 pun, thanks for the suggestion, bkn senang rupa nya nk dptkn degree ni, project xleh wat cincai2 je..dh la project aku ni investigation, so kena la byk membaca.huhu..

See you next semester My PSM..gua nk enjoy dulu..hahaha...opss!!final exam x lepas lg la.minggu dpn ada final exam,so kena study la..study2!! gambate kudasai..gud luck kepada semua yg nk menempuh final exam. All the best..

Presentation..

Assalamualaikum..

Dah sebulan lebih aku membiarkan blog aku ni tnpa sebarang update, kesibukan sebagai pelajar tahun akhir membataskan aku utk terus bergiat dlm dunia penulisan di alam maya ni..ini pun aku curi masa semasa membuat persiapan slide presentation final year prject aku. Dengan setiap subjek yg aku ambil dlm semester ni mempunyai projek yg perlu diselesaikan, membuatkan kepala aku ni agak kusut utk membahagikan masa antara setiap projek yg perlu aku setlekn dlm masa yg ditetapkan.

Back to my final year prject, aku kena present hasil kerja aku sepanjang semester ni kepada penilai projek aku pada hari selasa ni (27 oktober 2009). Berlainan dgn projek subjek2 lain yg memerlukn pembentangan secara berkumpulan, pmbentangan final year projek ni agk mencabar sbb aku terpaksa membentangkn hasil usaha ku selama ini secara bersendirian. Semoga semua nya berjalan dgn lancar. Thanks to my supervisor, Pn. Azrin Hani yg byk membantu aku dlm menyiapkan final year project 1 aku ni. Semester dpn kena mengadap dia lg utk menyiapkan final year project 2 dimana kerja2 investigation aku thadap sabut kelapa bermula. jgn kepala aku berserabut mcm sabut kelapa tu dh la nnt.hehe..Anyway, wish me luck in my presentation this tuesday.k, nk sambung siapkn slide plak..(^_^)

Tips - Cara Sihat Tambah Berat Badan

Hehe..mesti korang tahu knape aku letak posting ni kn?mesti la utk diri aku sdiri yg sejak dari dulu bertungkus lumus nk tambah berat badan tp tetap kurus kering sampai sekarang.hahaha..xde la kurus kering,tp underweight la..aku jumpa artikel ni kat satu laman web,so aku nk kongsi la dgn korang semua.mana la tahu ada spesis yg sama dgn aku kat luar sana yg nk tambah berat badan jgk.selamat mencuba..


sumber : halakah.net


~~~~~~::(^_^)::~~~~~~
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Dalam kehidupan masa kini.ada sesetengah orang yang risau apabila dirinya terlalu kurus.Sebab bile terlalu kurus ia senang mendapat penyakit,bukan orang yang terlalu berisi senang dapat penyakit,orang yang terlalu kurus pun mudah.Ia berlaku mungkin kerana genetik pada diri yang memang akan kurus,mungkin juga kerana masalah terhadap penyerapan dan pencernaan makanan atau disebabkan jumlah pengambilan kalori serta zat dalam diet pemakanan yang tidak lengakap.


Jadi bagi yang kurus dan semakin risau kerana berat badan tidak seimbang dengan ketinggian, mungkin boleh cuba amalkan cara tertentu..antara perkara yang kamu boleh buat untuk berusaha menambah berat badan :


1.Penting untuk mengambil banyak makanan yang tinggi kalori,protien dan garam galian
-caranya-
-gantikan nasi dengan roti.Roti mempunyai kalori lebih besar berbanding nasi atau boleh mengambil nasi dan sejam kemudian roti


2.Jangan tinggalkan waktu makan dan seelok-eloknya makan tiga hidangan utama bersama dua atau tiga hidangan snek sehari
-caranya-
-pilih snek yang tidak mengandungi bahan kimia dan pengawet berlebihan.digalakkan mengambil snek seperti sandwich, kekacang, biskut,minuman bersusu,jus,keju,buah-buahan kering dan kentang lenyek.


3.Makan secara kerap.jika tidak mempunyai selera makan,boleh makan lima atau enam hidangan kecil sehari
-caranya-
-ambil hidangan yang sihat.amalan mengambil makanan ringan bukan sahaja menambah lemak yang tidak sihat,tetapi melambatkan proses metabolisme tubuh.


4.Pada waktu pagi,ambil makanan yang mempunyai sumber karbohidrat dan protien tinggi
-caranya-
-minum satu gelas susu pada setiap hari,roti atau telur separuh masak.hindari makanan yang mengandungi banyak lemak


5.Melakukan senaman secara teratur
-caranya-
-lakukan senaman senaman bina badan,angkat berat dan tekan tubi untuk membina otot badan 30 minit setiap tiga atau empat kali seminggu.pastikan yang bertambah adalah otot bukan lemak ketika proses menambah berat badan


6.Selepas selesai senaman,boleh gantikan tenaga yang keluar dengan mengambil makanan yang berkalori tinggi
-caranya-
-ambil makanan yang mempunyai sumber protien dan karbohidrat.ini untuk mengantikan kandungan gula dalam badan yang telah dikeluarkan sewaktu melakukan senaman.


7.Mengamalkan pemakanan mengikut panduan piramid pemakanan Malaysia
-caranya-
-lebihkan pengambilan hidangan bagi setiap kumpulan makanan kecuali gula,minyak dan lemak dalam makanan


8.Sokongan makanan tambahan
-caranya-
-contohnya vitamin B yang membantu mencerna nutrisi yang diambil


-jadi kepada yang terlalu kurus boleh cuba amalkan..mane tahu menjadi ker...
hehe..sumber dari dara.com


jom kita tambah berat badan lg...hehehe....(^,^)

Congratulation My Sister..

Alhamdulillah..Tanggal 30 ogos 2009,sehari sebelum Malaysia menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan yg ke52, aku dikurniakan seorg lg cahaya mata,eh silap..anak sedara la.hehe.. So setakat ni aku dh ada 3 org anak buah la..yg terbaru ni hasil perkahwinan kakak ku yg tersayang Nur Hafiza.

Si comel kat sebelah  ni la anak sedara aku yg ke 3. Diberi nama Muhammad Naufal. Tahniah buat kakak ku yg tersayang. Semoga dengan kehadiran cahaya mata ini dpt mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan yg telah sedia terjalin. Ameen..

Waiting for the 4th..who will be the next..(^_^)

Info Ramadhan - Akhlaq sewaktu berpuasa

Akhlaq sewaktu berpuasa

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila seseorang daripada kamu sedang berpuasa pada suatu hari, janganlah bercakap tentang perkara yang keji dan kotor. Apabila dia dicaci maki atau diajak berkelahi oleh seseorang, hendaklah dia berkata: Sesungguhnya hari ini aku berpuasa, sesungguhnya hari ini aku berpuasa.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Sesiapa yang tidak meninggalkan percakapan bohong dan perbuatan tidak baik, Allah tidak inginkan tindakannya menahan diri dari makan dan minum (yakni Allah tidak menerima puasanya).

Renungan - Buat Sang Permata

"Mana adil macam ni, Adik selalu dapat itu, dapat ini. Along x pernah dapat apa2 pun. Along pun anak Ayah & Ibu jugak.."

Mungkin ini monolog dalaman seorang yg bergelar seorang anak sulung dan situasi ini sentiasa membelenggu anda. Pelbagai persoalan timbul dlm benak fikiran anda kenapa semua ini berlaku? Ayah & Ibu x sayang aku ke? Aku ni bukan anak diorang ke? Kenapa Ibu & Ayah lebih sayang kn adik?

Tambahan pula sekiranya kita telah melakukan sesuatu yg boleh membanggakan keluarga namun tidak mendapat perhatian daripada Ayah & Ibu sedangkan apabila adik2 mendapat keputusan cemerlang dlm peperiksaan mendapat hadiah yg mahal2 daripada Ayah & Ibu.

Jangan cepat melatah wahai sahabatku, kerana anda adalah permata bg keluarga anda. Byk kn bersabar kerana ganjaran yg hebat bakal menanti setiap insan yg bersabar,itu janji Sang Pencipta. Sebagai anak, mungkin kita tidak dapat melihat sudut pemikiran seorang ibu atau bapa. Tetapi yakin lah mereka tahu apa yg terbaik utk anak2 nya.

Ada tgok cerita Nur Kasih? Cerita yg mengisahkan kehidupan Nur Amina, Aidil dan Adam. Aku tertarik dgn satu babak yg membawa penonton utk berfikir mengenai perbezaan sikap antara Aidil & Adam walaupun mereka adalah adik beradik. Anak2 ini diumpamakan seperti pokok. Setiap pokok memerlukan jumlah air yg berbeza. Sekiranya kita bagi air yg byk kat kat pokok A mungkin dia akan tumbuh dgn suburnya, dan sekiranya kita bagi air yg byk kat pokok B, kemungkinan ia akan mati sbb ia x perlukan air yg byk utk membesar. begitulah juga dlm mendidik anak2. Setiap anak2 perlukan didikan yg berbeza mengikut keperluan.


Jadi, sebagai anak sulung, jgn lah anda cepat berkecil hati sekiranya anda tidak dilimpahi hadiah daripada ibu bapa seperti adik2 kerana pada mereka anda lah harapan terbesar kepada mereka. Anda lah tempat mereka bergantung dan menaruh harapan sekiranya mereka tiada nanti. Anda lah yg akan mengambil tugas, memikul beban dan tanggungjawab sebagai ibu bapa sekiranya mereka tiada kelak. Bagaimana anda ingin memikul beban sebagai ibu dan bapa kepada adik2 anda sekiranya anda juga dimanjakan oleh ibu bapa anda sama seperti adik2 anda? Bagaimana anda nk mengambil alih tugas ibu bapa anda sekiranya anda juga terlalu bergantung kepada ibu bapa anda utk hidup?

Mereka ingin mendidik anda menjadi seorang anak yg tabah, pandai berdikari dan tidak terlalu bergantung kepada org lain sbb sikap itu lah yg perlu ada pada seorg anak sulung utk memboleh kn dia memikul dan mengambil alih tugas seorang ibu atau bapa. Adakah dengan limpahan hadiah dapat mendidik anda kearah itu? Hadiah hanya akan melemah kan anda, sekali dapat mesti nk lagi. So jadilah anda seorang anak yg terlalu ingin kan perhatian dan pergantungan daripada ibu bapa.

Renungkan lah wahai sahabatku kerana anda lah PERMATA bg kedua ibu bapa anda.

~Khas Buat yg bertanya. Semoga sedikit sebanyak dapat membantu.Kuatkan semangat.Yakin bahawa setiap kejadian ada hikmahnya.

Info Ramadhan - Pantang Larang Puasa

Pantang Larang Puasa:

Iaitu perkara-perkara yang membatalkan pahala puasa, maknanya berpuasa tidak mendapat apa-apa pahala kecuali lapar dan dahaga (puasa yang sia-sia).
1) Berdusta, berbohong.
2) Mengumpat, mengata orang.
3) Membuat sesuatu yang boleh mendatangkan permusuhan.
4) Melihat benda-benda yang mendatangkan keinginan.
5) Marah.

Rasulullah s.a.w. bersabda:

Bermaksud: “Barangsiapa yang tidak meninggalkan cakap dusta (batil) dan perbuatannya, maka Allah tidak berhajat padanya dalam meninggalkan makan minumnya”.
(Hadis Riwayat Muslim)

Bermaksud: “Bukan dinamakan puasa bila hanya sekadar menahan makan dan minum, tetapi puasa yang sungguh-sungguh itu adalah menahan diri dari percakapan yang tidak ada gunanya dan kata-kata yang keji”.
(Hadis menurut Sahih Muslim)

Ramadhan-Mencari Bekal Diperjalanan.

RAMADHAN:
Mencari Bekal Di Perjalanan.
Oleh: Us Rushdan

Salam
Saudara/saudari yang dimuliakan Allah.

Hakikat kehidupan ini adalah sebuah perjalanan menuju Allah yang menghidupkan dan yang mematikan sesuatu, yang menjadikan muka bumi dan alam semesta ini sebagai tempat ujian untuk makhluk bernama jin dan manusia. Perjalanan itu pula pada hakikatnya adalah perjalanan hati yang sentiasa dipengaruhi oleh dua perunding utama dalam diri manusia iaitu akal dan nafsu.

Allah tidak membiarkan manusia begitu sahaja melalui perjalanan ini tanpa sebarang pedoman. Sifat rahmat dan kasih sayang Allah kepada hambaNya menyebabkan bersama kejadian manusia itu diturunkan bersamanya al-Kitab (al-Quran) dan diutuskan para Rasul a.s. bagi membimbing serta menunjukkan jalan yang betul menujuNya.

Firman Allah: "Ingatlah! Sesungguhnya segala yang ada di langit dan di bumi adalah kepunyaan Allah. Awaslah! Sesungguhnya janji Allah itu adalah benar, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui. Dialah yang menghidupkan dan yang mematikan, dan kepadaNyalah kamu akan dikembalikan untuk menerima balasan (ujian). Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu, dan yang menjadi penawar bagi apa yang ada di dalam dada kamu (hati kamu), dan juga menjadi hidayah petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman. Katakanlah (wahai Muhammad), “Kedatangan Al-Quran itu adalah semata-mata dengan limpah kurnia Allah dan kasih sayangNya, maka dengan isi kandungan Al-Quran itulah hendaknya mereka bersukacita (bukan dengan yang lainnya), kerana ia lebih baik daripada apa yang mereka himpunkan dari segala benda dan perkara yang tidak kekal)”. (Yunus: 55-58)


Kelebihan... Disertai Kemuliaan.

Allah s.w.t. menjadikan makhlukNya tidak sama antara satu sama lain. Allah melebihkan sesuatu dan mengurangkan sesuatu yang lain. Itulah keindahan ciptaanNya. Antara hikmatnya ialah supaya makhluk ini saling bergantung serta memerlukan antara satu sama lain dan kesemuanya itu berhajat dan bergantung kepada Yang Maha Pencipta. Allah melebihkan dan memuliakan manusia daripada makhlukNya yang lain, begitu juga Allah telah memuliakan Nabi Muhammad s.a.w. melebihi Nabi-nabi yang lain, Allah juga melebihkan hari Juamaat daripada hari-hari yang lain. Dan begitulah Allah telah memuliakan Bulan Ramadhan mengatasi kemuliaan bulan-bulan yang lain.

Setiap yang Allah lebihkan dan muliakan itu memang pada hakikatnya ada kelebihan dan ada kemuliaannya, sama ada pada zat kejadiannya atau pada sebab ia dijadikan. Contohnya manusia, selain daripada kejadiannya yang unik yang menghimpunkan antara sifat haiwan (sifat yang ada pada binatang yang memerlukan makan, minum, seks dan sebagainya serta fizikal daripada jenis mamalia seperti sebahagian haiwan lain) dan sifat Malaikat yang boleh tunduk dan patuh serta mendekatkan diri kepada Allah (seperti sifat patuh para malaikat), manusia juga dimuliakan kerana sebab ia dijadikan iaitu untuk menjadi Khalifah bagi memakmurkan muka bumi ini dengan apa yang diredhai Penciptanya.


Ramadhan... Kelebihannya pada al-Quran.

Begitu juga Bulan Ramadhan. Allah memuliakannya kerana padanyalah diturunkan al-Quran. Sebagai petunjuk yang telah memberi panduan kepada manusia bagaimana untuk hidup dengan cara yang betul, atau dengan kata lain bagaimana untuk memakmurkan muka bumi ini dengan cara yang betul. Iaitu bagaimana untuk melaksanakan tugas Khalifah di muka bumi ini yang dengan sebabnya manusia dimuliakan dan dilebihkan daripada makhluk yang lain.

"Bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu." (al-Baqarah: 185)

Malah pada malam pertama diturunkan al-Quran daripada Luh Mahfuz diberi fadhilat lebih daripada seribu bulan, dan diulangi setiap tahun sehingga hari Qiamat iaitu malam Lailatul Qadar:

"Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut). Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!"

Ini semua menunjukkan betapa besarnya erti al-Quran kepada kehidupan ini. Oleh itu bagi seorang Mukmin yang memahami tujuan dan erti hidup ini, tiada tulisan yang paling suka untuk ditatapinya berbanding al-Quran, tiada kalimah yang sentiasa menarik hati dan mindanya untuk memahaminya melainkan kalima-kalimah al-Quran dan tiada alunan yang paling suka untuk didengarinya saban hari malah setiap ketika (yang sesuai) melainkan alunan daripada bacaan al-Quran. Sehingga terpancar daripada hati kepada lidahnya sebuah doa yang diulang-ulang kepada Tuhannya:

اللهم اجعل القرآن ربيع قلوبنا ونور
ابصارنا وجلا ءهمناوطريقنا الذى نمشى عليه

Itulah hakikat mukmin dengan al-Quran dan itulah keadaan dirinya di bulan Ramadhan.


Ramadhan Perhentian Untuk Mencari Bekalan.

Allah telah menyusun kehidupan ini sedemikian rupa yang mana hari silih berganti bulan berlalu menjangkau tahun dan Allah telah juga telah mengolah agama yang diredhaiNya untuk manusia yang sesuai dengan peredaran masa supaya manusia tidak lupa bahawa dunia ini ada Pencipta dan Penentu perjalanannya dan pada akhirnya semua manusia akan dikembalikan kepadaNya. Bagi mereka yang lupa dan lalai akan menerima balasan sewajarnya, sebaliknya bagi mereka yang peka dan sentiasa mencari bekal yang disediakan akan mendapat habuan yang dijanjikan.

Allah menentukan pada setiap hari itu waqafat perhentian supaya mukmin mentajdidkan hubungannya dengan Penciptanya melalui solatnya yang telah ditentukan waktunya. Begitu juga pada setiap minggu ada waqfah untuk mukmin berhubung serta menginsafi hal ehwal masyarakatnya melalui solat Jumaat. Dan seterusnyalah Allah menjadikan sebulan suntuk Bulan Ramadhan pada setiap tahun sebagai suatu Waqfah besar kepada hambaNya mukmin untuk dia mencari sebanyak mungkin bekalan untuk perjalanan seterusnya.

Bekalan... persediaan latihan melawan nafsu mengekang kemahuan perut daripda makan dan minum serta mengekang kemahuan faraj daripada seks yang biasanya dihalalkan di siang hari untuk menguatkan hatinya bahawa Syariat Tuhan mesti didahulukan mengatasi kemahuan syahwat. Bekalan... menguatkan hubungan dengan Penciptanya dengan Qiam di malam dan dini hari, berdoa dan bertaubat kepada Yang Maha Pengampun lagi Mengasihani. Bekalan... menajamkan minda dan mata hatinya dengan tilawah dan tadarrus al-Quran sebagai perisai di perjalanan dan untuk pertarungan yang akan datang. Bekalan... menginsafi bahawa perjalanannya yang sebenarnya adalah menuju Akhirat dan di sanalah kehidupan hakikinya dengan memutuskan buat seketika kesibukan dunia fatamorgana ini dengan beriktikaf sepuluh hari terakhir Ramadahan. Bekalan... membentuk akhlak jiwa pemurah dan sifat rahmatnya kepada makhluk Allah serta melawan sifat ananiyyah dan bakhilnya dengan bersedekah dan zakat.

Inilah satu WAQFAH BESAR untuk mencari bekalan yang Allah sediakan bagi mereka bagi yang mengerti tentang hakikat kehidupan ini dan ke mana penghabisannya.

Dan itulah hakikat dan keadaan seorang Mukmin di bulan Ramadhan yang tentunya berbeza dari yang lainnya dan daripada masa-masa yang lain.

“Dan carilah bekalan oleh kamu, dan sesungguhnya sebaik-baik bekalan itu adalah Taqwa...”

Dipanjangkan oleh:
Cg Jamil (SESTER)

Erti Kemerdekaan

Artikel ini baik dibaca untuk kita hayati erti kemerdekaan sebenar.

Salam Kemerdekaan
Oleh: Us. Azizie

Salam perjuangan buat anak watan.. Hari ini genaplah 52 tahun kita menyambut sambutan kemerdekaan negara tercinta, Malaysia. Kemerdekaan dari siri-siri penjajahan demi penjajahan bermula dari Portugis, Belanda, British, Jepun dan Komunis. Betapa banyak nyawa yang terkorban, berapa banyak wang ringgit yang hangus demi membebaskan negara dari cengkaman penjajah.

Hakikat yang perlu kita fahami dan akui bahawa penjajah datang bukan sahaja menyerang dari aspek fizikal tetapi juga dalam bentuk serangan pemikiran (al-ghazwul fikri). Serangan para penjajah adalah merupakan rentetan gerakan salibiyyah antarabangsa untuk menggugat dan menghancurkan dominasi Khilafah Othmaniyah dan ketuanan kerajaan Islam yang berpusat di Turki dan tidak terkecuali rantau Melayu.

Kesan dari al-ghazwul al-fikri telah membawa kepada peleburan identiti umat Islam. Identiti (hawiyyah) sebagai seorang muslim yang memiliki kesetiaan yang teguh terhadap agamanya (at-tamassuk bid deen) dan mengambil sibghah allah ( neraca Allah) dalam setiap urusannya. Ini adalah impak yang nyata dari serangan bertubi-tubi dan episode panjang penjajahan.

Ia bukan sahaja melebur identiti Islam tetapi juga identiti bangsa sebagai ummah Melayu. Dalam kata yang lain, jasad dan kulitnya Melayu tetapi akal dan jiwanya keinggerisan (kebaratan). Mereka bertutur dalam bahasa Melayu- Slangga, berbangga dengan bahasa barat, berbudaya dengan budaya hedonistic, berfikir dalam kotak ciptaan Barat. Muncullah fahaman-fahaman baru yang menggugat ketuanan Islam dan ketuanan Melayu seperti Liberalisme, Sekularisme, Pragmatisma dan sebagainya.

Pemikiran ini telah menular dan menjalar kepada generasi pasca Merdeka. Mereka mendewa-dewakan aliran pemikiran ini dan mempopularkan ke dalam masyarakat Malaysia atas nama kesaksamaan, hak asasi manusia, demokrasi dan lain-lain lagi dengan menggunakan pelbagai jenama politik dan NGO.

Pelbagai tulisan dan artikel ditulis , pelbagai idea dan buah fikiran dicanang-canangkan yang membawa penyimpangan dari maksud Islam yang sebenarnya hasil rekaan dan ciptaan pemikiran-pemikiran kebaratan ini. Yang pelik, ia turut diperjuangankan oleh gerakan Islam Liberal, Sisters In Islam dan lain-lain lagi.

Lihatlah kenyataan-kenyatan mereka terhadap isu Kartika, isu persamaan gender, isu feminisma,pelaksanaan rang undang-undang Syariah berkaitan Undang-Undang Kekeluargaan. Mereka menempelak dan mempertikaikan hak –hak yang telah ditetapkan oleh syariat Allah.

Tambahan pula, hari ini muncul kelompok Melayu yang hilang rasa izzah (bangga dan mulia) pada agama dan Melayunya. Mereka pula membiarkan ketuanan bangsa mereka dipermain-mainkan oleh musuh-musuh Islam, dirobek-robek satu demi satu hingga terburai ikatan Islam dan ikatan Melayu. Melayu sama melayu boleh bercakaran sesama sendiri, hilang ruh ukhuwwah islamiah bahkan politik Melayu sudah menjadi politik tuduh menuduh, fitnah memfitnah, cerca mencerca, adu domba dan hilang fiqh al-ikhtilaf.

Kita seharusnya bertanya pada diri kita, apa makna kemerdekaan pada saat dan ketika ini. Apa makna kemerdekaan jika tanah air kita tergadai pada bangsa lain?

Apa makna kemerdekaan jika kuasa ekonomi kita berada pada bangsa asing?

Apa makna kemerdekaan jika agama dipersenda ?

Apa makna kemerdekaan jika anak-anak muda berpeleseran siang dan malam ?

Apa makna kemerdekaan jika Islam diperlekehkan ?

Apa makna kemerdekaan jika ketuanan bangsa kita diancam ?

Apa makna kemerdekaan jika kenegaraan bangsa digugat?

Apa makna kemerdekaan jika jiwa kita hina dina?

Inilah perkara yang perlu kita nilai dan lakukan introspek dalam kita menganjak ke hadapan membina negara bangsa.Kemerdekaan bererti kita harus membebaskan diri kita dari belenggu konkongan hawa nafsu yang menjadikan kita rasa lemah, hina kepada manusia yang mempunyai harga diri ( izzah).

Dengan izzah inilah memungkinkan kita menerajui perubahan dan pembangunan sebagaimana para sahabat R.A. Renungilah ungkapan Rubi’ b. ‘Amir kepada panglima Rustam :
“Nahnu qaimun ibta’athallahu li nukhrijan an-nas min ibadatil ibad ila ibadatillahi wahdah, wa min jauril adyan ila ‘adlil islam, wa min dheekqin ad-dunya ila siaatihi..” [kami adalah satu umat yang dibangkitkan Allah untuk mengeluarkan manusia dari perhambahan sesame manusia kepada perhambaan kepada Allah yang satu, dari kezaliman sistem ciptaan manusia kepada keadilan Islam, dari dunia yang sempit kepada keluasan] Misi kemerdekaan inilah menjadi KPI kepada satu perubahan besar kepada dunia sebagaimana telah dimulakan oleh tokoh kemerdekaan insan dan Negara iaitu Baginda Rasulullah SAW. Marilah kita jadikan tempoh 52 tahun ini untuk kita memperbaharui tekad dan azam mengembalikan kesetiaan bangsa , mengangkat harakat umat dengan mengimbau sejarah perjuangan generasi silam, membina jiwa merdeka, menerjah ke depan, membangun ketuanan umat mempelopori satu kebangkitan.

Pejuang kemerdekaan, Dr. Burhanudin al-Helmy pernah berkata :
"Di atas robohan kota Melaka…Kita bina jiwa merdeka…"

Dipanjangkan oleh Cikgu Jamil

CELCOM BROADBAND


MODEM
only at RM 199


Broadband Youth

RM50/month
-up to 384mbps

SPECIAL FOR STUDENT
(18-25 Years Old)


Broadband Basic

RM68/month
-up to 384kbps

Broadband Advance
RM98/month
-up to 3.6mbps

H1N1-Pesanan dari Hospital Sultanah Aminah Johor

Assalamualaikum........

Kalau hadapi simptom selesema,batuk,demam,sukar bernafas,pening kepala,sakit tekak mgkn anda H1N1.Minum air susu & buah.Mkn makanan yg dbuat drpd buah krn pihak kami telah menjalankn kajian bhw minuman segar mampu membersihkan atom2 H1N1.Tlong forward kpd rakan2 utk kesihatan bersama.

~HOSPITAL SULTANAH AMINAH JOHOR~

Keluarga Cemerlang Dun Permaisuri 2009

KELUARGA CEMERLANG DUN PERMAISURI BAGI TAHUN 2009
Sempena Hari Keluarga Peringkat Dun Permaisuri, Setiu, Terengganu
Pada 26 Jun 2009 Bertempat di SMK Tenku Ibrahim

Hasil kecekalan dan ketabahan kedua ibu bapa kami dalam membesarkan kami sepuluh beradik selama ini telah mendapat pengiktirafan drp pihak awam setelah keluarga kami dianugerahkan sebagai Keluarga Cemerlang sempena sambutan hari keluarga peringkat dun permaisuri pada 26 jun yg lalu hasil anjuran Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu..Terima Kasih daripada kami sekeluarga di atas pengiktirafan tersebut.

Namun,bg kami sebagai anak2,pengorbanan yg telah ditunjuk kn oleh ibu bapa kami jauh lebih bermakna drp anugerah tersebut.keperitan kedua ibu bapa kami dlm membesar kn kami semua tidak dpt kami bayang kn dan mungkin tidak mampu kami galasi sekira nya tugas tersebut diletak kn di atas bahu kami.terutama sekali pengorbanan yg telah dilakukan dalam usaha memastikan kami dapat melanjutkan pelajaran kami ke universiti.

Ayah dan Mak,jasa mu x mungkin kami dpt balas.hanya Allah shj yg mampu membalas segala pengorbanan yg telah ayah dan mak lakukan dalam membesarkn kami.semoga diri mu sentiasa berada di dalam rahmat Nya.We Love You Mom and Dad..We Always Love You..

~~gambar kat atas tu diambil semasa hari raya tahun 2007..girls 2 org yg berdiri tu kakak ipar aku..rugi lak x ambil gmbr masa my mom and dad terima anugerah ni..semoga keluarga kami terus bahagia dan sentiasa di dalam redhaNya..ameen..

Anak Saudaraku Yg Kedua

Alhamdulillah,semasa cuti hari tu aku telah dianugerahkan anak saudara ku yg kedua hasil perkahwinan abg sulungku.Anak saudaraku ni diberi nama ADAM AZZIEQ BIN AZHALISAM.

Aku sempat meriba Azzieq semasa majlis cukur rambut yg telah diadakan di rumah keluarga isteri abg ku di besut setelah seminggu kelahiran Azzieq.Dapat jgk la berlatih nk memegang anak sendiri nanti.hehe..

Doaku sbg bapa saudara,semoga Azzieq membesar dlm keadaan yg sihat walafiat dan besar nnt jadilah anak yg soleh yg dapat berbakti kepada kedua ibu bapanya dan dapat berjuang dalam menegakkan agama.

Tahniah buat abg ku kerana dikurniakan cahaya mata pertama dalam keluarga beliau.Semoga beliau dapat menjaga amanah yg telah diberikan kepada nya oleh Ilahi dgn baik.Didik lah anak mu mengenal Tuhan Yang ESA..Semoga dengan kehadiran cahaya mata tersebut dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan yg telah terbina.Amin...

Penjelajahan Bandar Muar...

Hari ni aku berkesempatan menjelajah bandar Muar buat pertama kali nya,dan yg lebih menarik aku menjelajah seorg diri walaupun aku tidak pernah menjejak kn kaki ke Bandar Muar.Tujuan ku hanya 1,ingin ke HP Service Centre sbb nk repair laptop aku yg x sihat tu..Dekat sejam jgk la aku pusing2 dlm bandar muar tu nk cari HP Service Centre tu..dgn bantuan pekerja kat sebuah kedai yg aku dh lupa nama kedai tu,yg aku ingat kedai barangan letrik.aku jumpa jgk kedai HP tu.dengan terrer nya pekerja kat centre tu membaiki laptop aku.so pulang dgn hati yg happy la,x sia2 aku dtg dr jauh..

Tp malang tidak berbau..mlm ni laptop aku buat hal lg.tension!!!dh xleh nk buka langsung dh..baru je nk berseronok dgn laptop kesayangan aku tu.ntah apa plak problem nya.malas dh nk g muar,bkn nya dekat,1 jam jgk dari batu pahat..nk hantar kat kedai biasa kena keluarkn duit plak..

Nasib baik la hari ni aku ada penghibur yg baru..on the way blik dr muar td sempat singgah ke kedai ikan kegemaran aku kat batu pahat.aku beli ikan naga atau nama saintifik nya Arapaima Gigas (ntah betul ke x ejanya..hehe..).kat bawah ni gmbar haiwan peliharaan aku yg baru ni.kecik lg,sebesar jari telunjuk aku je,aku beli dgn harga RM3.50..hope dpt bela sampai jadi mcm ikan naga kat kedai tu..kat kedai tu ada dua ekor ikan naga sebesar tubuh manusia,jauh lg besar drp badan aku.aku pn terkejut masa 1st time tgok ikan tu..sbb tu la aku suka g kedai tu.dpt tgok byk jenis ikan.dpt la tenangkn fikiran yg serabut.

Ikan Naga ku yg belum bernama.Korang la bg cadangan nk bg nama apa..bg nama yg ganas2 sket seganas ikan nya.hehe..

I'm Back With The New Spirit..(^_^)

Salam Sejahtera dan Salam Perpaduan kepada semua..Selamat bertemu kembali setelah hampir 2 bulan aku berhibernasi kat rumah,memenuhi ruang cuti ku dgn makan dan tidur je,itu la rutin ku di rumah selama 2 bulan.Tp yg pelik nya badan aku x naik2 jgk,still kering mcm dulu jgk..huhu..dh kepenatan memikirkan idea nk tambah berat badan.hehe..

Kini,aku kembali ke mengharungi liku-liku hidupku sebagai seorg pelajar sebuah universiti..

Baru-baru ni dunia dikejutkan dengan kematian raja pop dunia,Michael Jackson atau Mikaael yg dikatakan telah memeluk Islam yg aku sendiri belum tahu kepastian mengenai keIslaman beliau..Yg pasti,aku tidak mengambil kisah sgt tentang kehidupan raja pop tersebut.hehe..

Influenza A atau Virus H1N1 atau lebih tepat lg Selsema b***, yg sedang menular di seluruh dunia sekarang,semoga keadaan semakin bertambah baik.Sekiranya anda membaca akhbar,universiti aku sendiri telah mengambil langkah mengkuarantin pelajar2 dari luar negara selama seminggu dan 4 org pelajar yg baru mendaftar diarahkan pulang dan kembali setelah demam mereka sembuh.Jgn aku pn diarah kn balik sudah la..hehe..

New Semester with the New Spirit..sama mcm semester2 yg lepas jgk,memulakn sesi semester yg baru dgn penuh semangat untuk terus berjuang demi masa depan.Walaupun aku memulakan semester ini dengan sedikit kesedihan apabila laptop aku mengalami kerosakan,xtau lg bila nk g repair.Ni pn pinjam laptop member..Yg pasti,semester ini merupakan semester yg paling sukar untuk aku tempuhi dan aku harap aku berjaya menempuhi nya tanpa sebarang masalah yg boleh menjejaskan pelajaran ku.

Semester ni,aku memulakan PSM (Projek Sarjana Muda) aku.PSM aku berkisarkn nk hasilkan fabrik untuk baju kalis peluru menggunakan sabut kelapa.Aku sendiri pn masih x faham dgn apa yg aku nk buat ni,masih dalam proses perbincangan dgn penyelia aku.Aku baru je hantar borg cadangan tajuk.Yg pasti,selepas ini aku akan mengadap sabut kelapa,menguji dan menganalisi properties sabut kelapa tu..Hasil nya nnt kita tunggu dan lihat.(^_~)

Kepada follower2 yg terus mengikuti perkembangan blog aku ini yg kadang2 aku tinggalkn x bertuan,teruskn sokongan anda..nnt aku belanja air suam kat kedai mamak sebelah universiti aku ni.hehe..

Adios,tq kerana sudi membaca..Jumpa lg..

1 Year to Go..

Alhamdulillah..Akhirnya berakhir minggu peperangan dengan kertas peperiksaan akhir semester..5 paper yg aku tempuh kali ini agak memuaskan hati kerana boleh dikatakan boleh dijawab dengan jayanya walaupun belum tentu betul nya.hahaha..So thats mean aku masih ada 1 tahun perjuangan lagi sebelum aku menggenggam segulung ijazah yg akan menentukan masa depan ku.I'll wait and fight for it.Gambatte!!!

Mak,Ayah,adik2..I'll back this friday,wait for me!!!dah lama aku x menghirup udara kat kampung halaman ku.rindu sgt kat family.dah lebih kurang 4 bulan x blik kampung.this time,aku nk cuti puas2..sebelum ni cuti ku selalu diganggu oleh program2 yg aku join,mak selalu membebel,cuti2 ni duk je la kat rumah..hehe..ok mak,kali ni mizi cuti betul2,duk kat rumah je.hehe..

Perancangan masa cuti?emm..rangcang nya nk cari keje,nk try minta jadi guru sandaran,tp xtau la ada kekosongan ke x.tgok la mcmana nnt,tu pn kalu rajin aku ni nk keje cuti2 ni.hehe..yg pasti,cuti ni aku nk menghabiskan masa cuti ku dgn keluargaku.

For next sem,bermulalah peperangan saraf otak baru bagi ku, PSM!!!hope i can manage it well.nnt kena datang awal nk uruskan proses pendaftaran PSM.jap,korang tahu x PSM tu apa?bkn tmpat wat lesen kat tganu tau.haha..PSM tu projek sarjana muda.aku wat projek pasal sabut kelapa,nk tukar sabut kelapa tu jadi textile pakaian.nnt tpaksa la aku kena selalu buat kajian pasal sabut kelapa.jgn smpai mimpi pn pasal sabut kelapa sudah la.hehe..

Ok la,see u next semester.new sem,new advanture.Sayonara...(^_^)

Citer Best

ADA SEORANG LELAKI PERGI KE KEDAI GUNTING RAMBUT UTK MENGGUNTING RAMBUT DAN JANGGUTNYA.

APABILA BARBER ITU MEMULAKAN TUGASNYA, MEREKA PUN BERBORAK DAN BERCAKAP MENGENAI BYK PERKARA.TAPI BILA MEREKA MULA BERBICARA MENGENAI ALLAH,BARBER ITU PUN BERKATA,'' SAYA TAK PERCAYA ALLAH ITU WUJUD.''''KENAPA KAMU KATA BEGITU?'' TANYA SI LELAKI TADI.

CUBA KAMU KELUAR DI TGH JLN ITU DAN TUNJUKKAN PD SAYA BAHAWA ALLAH ITU WUJUD. KALAU BETUL ALLAH WUJUD,KENAPA rAMAI SGT ORG SAKIT KAT LUAR TU? KENAPA MASIH ADA KANAK2 YG TERBIAR? KALAU BETUL ALLAH WUJUD,DAH TENTU TIADA KESAKITAN DAN KEPERITAN HIDUP DLM DUNIA NI. SAYA X DPT BAYANGKAN ALLAH YG MAHA PENYAYANG BOLEH MEMBENARKAN SEMUA INI BERLAKU''.

si LELAKI ITU PUN BERFIKIR SEJENAK. TAPI DIA TIDAK MEMBERI SEBARANG JAWAPAN KERANA TIDAK MAHU MEMULAKAN PERTENGKARAN. SELEPAS BARBER ITU MENGHABISKAN TUGASNYA, SI LELAKI TADI PUN PERGI.

SELEPAS BEBERAPA LANGKAH,SI LELAKI TADI TERNAMPAK SEORG LELAKI BERAMBUT PANJANG,SELEKEH,KOTOR DAN JANGGUT TIDAK TERURUS. SI LELAKI TADI PUN BERPATAH BALIK DAN PERGI SEMULA KE KEDAI GUNTING RAMBUT TADI DAN BERKATA,'' KAMU TAHU TAK YG SEBENARNYE BARBER JGK TIDAK WUJUD?''

''KENAPA KAMU KATA MCM TU? SEDANGKAN SAYA BARU SAJE GUNTING RAMBUT KAMU TADI''.KATA BARBER.''TIDAK!'' KATA SI LELAKI TADI.''KALAU BARBER WUJUD, DAH TENTU TIDAK ADA ORG YG BERAMBUT PANJANG TIDAK TERURUS DAN KOTOR SERTA JANGGUT YG PANJANG DAN KOTOR MCM LELAKI DI TEPI JALAN ITU''.''AH! BARBER MMG WUJUD! LELAKI TU JADI MCM TU SBB DIA TIDAK DTG PADA SAYA UTK MENGGUNTING RAMBUTNYE!''.KATA BARBER.

''TEPAT SEKALI!''. KATA SI LELAKI TADI.''THAT'S THE POINT!. ALLAH JGK WUJUD. ITULAH YG TERJADI (KEPERITAN&PENDERITAAN) JIKA MANUSIA TIDAK MENGINGATINYA DAN KEMBALI PADANYA UTK MEMOHON PERTOLONGAN.''

Credit to my fren that send this story to me through frenster..(^_^)

Peperangan Bermula !!!

Waaarrrggghhhhh !!!!
Esok 1st paper final exam, dh masuk minggu exam ke???
Huhuu..nasib baik esok paper kenegaraan jer..so bleh la nk panaskn badan dgn paper ringan dulu.hehe..Doakn aku dpt jawab dgn baik setimpal dgn hasil usaha ku selama ini.Amin..

Ke Manakah Orang Melayu Pergi ???

Sebelum aku memulakan tulisan aku kali ini, ingin ditegaskan bahawa tulisan kali ini aku tujukan kepada diriku sendiri yg semakin lalai dan hayut dibuai arus kehidupan dunia yg fana ni..Semoga tulisan ku kali ini dapat membangkitkan semangat ku untuk terus berjuang dalam menjaga iman ku..

Kali ni aku nk berkongsi pengalaman aku ketika menziarahi sebuah IPTA kat Malaysia ni.Rasanya x perlu aku jelaskan nama IPTA tersebut kerana aku rasa situasi ini berlaku di kebanyakan IPTA termasuk tempat yg aku belajar sekarang yg ternyata situasi tersebut makin jelas kelihatan di tempatku walaupun masih tidak ditahap kronik..

Aku xnk bercerita mengenai kisah ku menghabiskn masa ku di IPTA tersebut, aku cuma ingin berkongsi kisah semasa aku menunaikn solat maghrib di IPTA tersebut.

"Allahuakhbar Allahuakhbar!!!!" Sayup kedengaran suaran muazin melaungkan azan menandakan waktu maghrib telah menjengah tiba.Aku segera mencari surau berdekatan untuk menyahut seruan tersebut. Apabila tiba di surau tersebut,terdetik didalam hati kecil ini dimanakah jemaah2 kat surau ini?blum smpai lagi ke?sedangkan IPTA tersebut terkenal dengan jumlah mahasiswa nya yg ramai.Yg ada hanya muazin dan seorang jemaah lain.Apabila muazin melafazkan iqamat,aku diminta untuk mengimami jemaah tersebut.Dengan rasa berat aku terima pelawaan tersebut kerana padaku lebih baik orang tempatan yg menjadi imam kepada jemaah di situ.

"Assalamualaikumwarahmatullah..." selesai aku memberi salam, aku menoleh ke belakang untuk melihat para jemaah. Alhamdulillah,rupanya sangkaan ku sebelum ni betul.Ramai juga jemaah yg datang solat berjemaah kat surau tu.Kalau x silap hampir 4 saf yg penuh,kalu nk wat solat Jumaat dah boleh kata cukup la..Tp bila kuamati balik jemaah yg ada,aku menjadi hairan.Kemanakah kelibat2 org yg sama bangsa dengan aku sedangkan ini tanah air bangsaku.Aku hanya dapat mengesan beberapa kelibat bangsaku sendiri dicelah2 jemaah tersebut,ada la dalam 5-6 org.Yg lain2 nya semua nya bangsa asing.Aku bangun dari tempat imam dengan seribu persoalan.Kemana pergi nya org2 melayu yg sama bangsa dan agama dengan ku?Kenapa surau ni dikuasai oleh bangsa asing yg datang dari negara lain yg pada aku org tempatan yg seharusnya mengimarahkn surau tersebut.Persoalan tu terus berputar di benak fikiranku.

Apabila kedengaran seruan azan yg menandakan masuk nya waktu Isya',aku sengaja melengahkan masa untuk pergi ke surau.Aku sengaja melepak kan diri ku di cafeteria yg boleh dikatakn penuh dengan makhluk yg bergelar manusia yg telah diberi mandat oleh Ilahi sebangai Khalifah di bumi ciptaanNya ini.Mahasiswa kat IPTA tersebut mmg bagus2,patut la IPTA ni terkenal dengan graduan2 yg berkualiti.Masing2 tekun dengan pelajaran mereka,tekun belajar dalam kumpulan belajar masing2 dan x kurang dengan yg belajar dengan pasangan masing2.Tp kuhairan,mereka x dengar ke laungan azan td yg pada aku dh cukup kuat untuk didengari walaupun xlah kuat sgt.Mereka terus tekun dengan buku dan laptop masing2.Yg aku dapat lihat hanya warga2 asing yg datang nya dari negara mana pn aku x tahu yg bingkas bangun dari tempat duduk masing2 untuk ke surau.Bila la bangsa melayu yg beragama Islam ni nk jadi macam org Islam dari negara asing ni.

Setibanya di surau,kulihat imam nya adalah warga asing dengan pakain nya hanya lah seluar jeans dan t-shirt.Tp jgn dilihat dari penampilan nya sahaja,apabila diamati bacaan nya,fuh..berdegup jantungku(mmg la,kalu x mati la aku.hehe..).Bdk tahfiz mana la yg jd imam ni.Bacaan nya cukup sempurna.Bukan nk kata apa,org melayu ni g surau dengan pakain yg cantik2,siap dengan baju melayu.Tp bila suruh jadi imam,semua nk mengelak.Nk banding dengan org asing ni,diorg bergegas ke surau dengan apa yg ada pada diri masing2,x payah pikir susah nk salin baju ke apa ke.x macam org kita,apa yg ada dlm fikiran org kita,nk ke surau ni mesti pakai baju melayu,mesti pakai kain pelikat,baru bleh g surau.last2 x pergi pn.hampeh betul org melayu ni.bila la nk berubah.

Apabila aku pulang ke IPT aku,baru aku sedar situasi ni turut berlaku kat tempat kau di mana masa solat jumaat,saf2 hadapan dikuasai oleh warga asing.Org melayu yg ada kat saf yg paling depan hanya lah Pak Imam dan Pak Bilal je dengan beberapa org2 yg selalu duk kat masjid.Nasib baik la kat IPT aku x ramai sgt warga asing,kalau x aku rasa situasinya sama je dengan situasi kat IPT yg aku cerita td.

Sama-samalah kita fikir.Mana2 yg baca tulisan ku ini yg rasa dia org melayu yg berpegang teguh pada agamanya yakni Islam,sedar lah,kita yg patut mengimarahkn masjid dan surau kat tempat kita.jgn nk harapkan warga asing je sbb kita x tahu bila diorg akan pulang ke negara diorg.bila diorg dh balik nnt sape yg nk teruskn usaha mengimarahkn surau kat tempat kita kalau bukan kita?Fikirkanlah wahai teman-temanku..
Blog Widget by LinkWithin
 
~::peacemaker87::~ © 2008 Hak Cipta Terpelihara | TNB | blogger.com