Subscribe News Feed Subscribe Comments

BOOK :: Tariq - Menang ataupun Syahid

"Wahai saudara-saudaraku, lautan ada di belakang kalian, musuh ada di depan kalian, ke manakah kalian mahu lari? Demi Allah, apa yang kalian miliki hanya kejujuran dan kesabaran..."

-Tariq bin Ziyad

Kali ni aku nk kongsi mengenai sebuah buku yang baru aku habis baca,nk kata buku baru x la jgk sbb buku ni diterbitkan pada tahun 2007 terbitan PTS Publication & Distribution Sdn. Bhd. Buku ni dikarang oleh Abdul Latip Talib.

Sedikit ringkasan mengenai buku ni, Tariq bin Ziyad merupakan bekas budak suruhan yang telah diangkat menjadi Panglima Perang Islam oleh wakil Khalifah Islam di Negara Afrika Utara atas kebijaksanaan dan kebolehan beliau. Kegemilangan Panglima Tariq bin Ziyad bermula apabila beliau dilantik utk mengetuai satu angkatan perang ke Andalusia. Walaupun pada mulanya pasukan beliau yg terdiri daripada 12 ribu angkatan tentera hanya ditugaskan sebagai pasukan peninjau, tetapi dgn kebijaksanaan Panglima Tariq bin Ziyad, angkatan tentera yg dipimpian beliau telah berjaya menewaskan angkatan tentera Gotik yg seramai 100 ribu angkatan tentera. Beliau bersama angkatan tenteranya berjaya meluaskan penaklukan Islam di Andalusia tanpa tentangan yg sengit kerana sikap dan contoh yg ditunjukkan oleh Panglima Tariq bin Ziyad dan angkatan tenteranya  telahberjaya memikat hati penduduk Andalusia sehingga ramai penduduk Andalusia memeluk Islam. Kejayaan tentera Islam di Andalusia didorong oleh ketaqwaan angkatan tentera Islam itu sendiri di mana semasa pemilihan 12 ribu tentera ke Andalusia, Panglima Tariq bin Ziyad telah memilih tentera yang terbaik di mana tentera yg dipilih adalah tentera yg tidak pernah meninggalkan solat fardu dan solat sunat rawatib semenjak akhil baligh.

Nk tahu lebih lanjut mengenai kisah kegemilangan Panglima Tariq bin Ziyad, korg baca la buku ni. Kalu nk beli, buku ni berharga RM 23.90 je.. Kalu xde duit korg cari la member2 yg ada beli buku ni,kalu nk pinjam dgn aku pn bleh jgk,tp jgn lupa pulangkan balik.hehe..X rugi baca buku mengenai sejarah kegemilangan Islam,baru la kita tahu yg Islam pernah menjadi kuasa dunia pada satu masa yg dulu dan kita mampu mengulangi sejarah kegemilangan Islam jika kita betul2 mahu..

Sekarang aku tengah baca buku "Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain" karangan Afareez Abd Razak Al-Hafiz,juga terbitan PTS Publication & Distribution Sdn. Bhd. Buku ini mengutarakan hujah-hujah dan bukti-bukti bahawa Iskandar (Alexander The Great) bukan Zulqarnain yg diceritakan di dalam Al-Quran.Nnt aku dh habis baca aku bagi sedikit info ringkas mengenai buku ni.

Kalau korang ada buku-buku yg menarik utk di baca korg suggest la, aku agak berminat dengan buku-buku berkisarkan sejarah Islam ni. Nnt lain kali aku kongsi info mengenai buku-buku lain yg pernah aku baca mcm buku pasal Sultan Muhammad Al-Fateh, Sultan Salahuddin, Saidina Umar dan lain-lain lg la..Sama-sama kita berkongsi, bak org ramai selalu ckp, sharing is caring..

Selamat membaca..(^_^)

My Trip to SINGAPORE

SABTU,9 Januari 2009
Aku telah menjejakkn kaki ku ke Negara Singapura,negara kedua yg aku lawati selepas Negara China pada Januari tahun lepas.Dulu aku pernah berkata pada diriku bahawa aku xkn menjejakkan kaki ku ke Singapura atas alasanku yg tsendiri,tp ternyata semua tu x dpt aku kotakn.hahaha..


Sehari berada di Singapura,hrmmm...mcmana nk ckp eh?mgkin masing2 ada penilaian sdiri,tahap kepuasan setiap org berbeza2,betul x?for me?Not bad la..tp masih ada something yg x dpt memuaskan hati aku setelah mengeluarkn wang sebanyak RM88 utk kesana x campur duit blanja spanjang kat sana lg.hehe..


Sepanjang berada kat Singapore,aku sempat la melawat 5 tempat..Tempat pertama yg aku lawat adalah Chinese Garden.Sebelum tiba kat garden tu tourist guide ada kata kat garden tu nnt leh tgok suasana kat Negara China,butfor me bila sampai kat garden tu,agak kecewa jgk la..not as i expected.Mungkin sbb aku cuba byg kn garden tu mcm Splendid of China yg pernah aku lawat tahun lepas kot..Then aku dibawa ke Mustafa Centre,tempat yg aku rasa x perlu utk dilawati sbb aku bkn nya g Singapore nk shopping,aku bkn nya bawa duit dollar yg byk pn,sekadar cukup2 utk beli cenderamata je..


Lepas tu aku dibawa ke Arab Street..Aku ingat pnjg la street tu,rupanya x smpai pn 200meter,jln skejap dh smpai hujung.Kedai cenderamata pn ada dlm 2 or 3 biji je,sempat jgk la beli cenderamata sket,murah jgk la..Keychain kat tepi ni aku beli 6 dgn harga 2 dollar,x smpai sringgit la 1..Kat situ aku mkn tgahari,aku mkn nasi goreng seafood.Bila kira dlm dollar harga dia ok la..5 dollar,tp bila di convert dlm ringgit RM12 sepinggan nasi tu..hehe..biasa la,lifestyle diorg kn agk tinggi..Tempat keempat aku g adalah Merlion Park,gmbr yg kat atas tu kat Merlion Park la..Tempat yg meletak kn icon Singapore iaitu Merlion yg merupakn haiwan gabungan Mermaid & Lion,sbb tu diorg panggil Merlion..Patung tu xde la besar sgt mcm yg aku jangka..Apa la aku ni,semua x puas hati.hahaha..Nk besar2 buat sendiri la.haha..Kan dh kena..hehe..


Tempat terakhir yg aku g adalah Sentosa Island,dekat pukul 6 jgk la aku smpai kat pulau tu..Pulau tu mmg cantik la,dgn pantai dia yg mcm teluk sket..Tempat yg sesuai utk "cuci mata"..korg fhm2 sdiri la,bg yg x fhm tu korg try la g kat pulau tu..hehe..Tp bg yg x kuat iman aku nasihat xyh g la,senang citer xyh g la kalu xde sbb,xde faedah pn g tempat mcm tu..Malam nya aku sempat tonton Song of The Sea..Best jgk la persembahan dia,boleh kata perkara paling best yg aku lalui la sepanjang aku kat singapore.Sistem pancutan air dan lampu yg agak menarik..Habis je persembahan aku terus pulang ke Malaysia..Cewah!mcm jauh je bunyi nya.hahaha..padahal dlm 2 jam je pjalanan balik.hehe..



Aku kat Chinese Garden



Kat Sentosa Island


Utk makluman,trip ni aku join trip yg dianjurkn oleh bdk2 UTM Skudai..Thanks to the organizer dan terima kasih jgk kpd kawan2 yg menjemput aku utk mnyertai trip ni..Me with new mission to explore the world..InsyaAllah..(^_^)

New Year, Final Semester

Masuk hari ni dh seminggu kita berada di tahun baru..So rasa nya belum terlambat aku nk ucapkan HAPPY NEW YEAR buat semua teman2..So ni la posting aku yg pertama utk tahun 2010..semoga penulisan ku semakin matang la..hehe..

Harapanku semoga tahun baru ini membawa seribu rahmat dalam kehidupan semua org,semoga tahun baru ni semua org dpt membaiki kehidupan masing2,terus mempertingkatkan kualiti hidup masing2 terutama dalam kualiti ibadat masing2 kpd Yang Maha Esa.Tapi apa yg menyedihkan,tahun baru digunakan oleh sesetengah org utk bersuka ria hingga melampaui batas.Malam tahun baru digunakan utk berpesta..Dlm akhbar bertarikh 1 Januari 2010 pn ada menyebut sebanyak 81 pasangan telah ditangkap oleh jabatan agama kat selangor & pahang.tu baru cerita kat pahang & selangor,x campur negeri2 lain lagi.tu pun dikira yg ditangkap,yg x kena tangkap nya x tau la berapa..siapa yg patut dipersalahkan dalam masalah ini?adakah ibu bapa tidak menjalankn tugas dlm mendidik anak2?pemimpin2 yg tidak menegaskan unsur2 keagamaan dlm pemerintahan?atau nk salahkn remaja2 yg terlibat semata2 kerana x reti nk jaga diri?hrmm..itu yg kita perlu fikirkan..aku mempunyai pandangan ku sendiri,tp ku rasa x perlu utk aku terangkn di sini.cuma apa yg aku nk tegaskan dlm situasi ini,kembali lah ke zaman Rasulullah,teliti apa yg telah dilaksana kn oleh Baginda dlm menegak kn Agama Islam di muka bumi ini sehingga Islam pernah menjadi satu kuasa dunia yg kuat.Sesungguhnya Baginda lah model yg paling tepat utk di contohi..


Back to the tittle,so this is my final semester in my degree study.kembali dgn dunia buku,pen & lecture..life of a student..baru seminggu start kuliah,semangat masih berkobar.yg best nyer sem ni kelas aku ada 2 hari je,isnin & selasa je,syok giler wa ckp lu..hehehe..Final year project belum start buat lg,tambahan plak supervisor aku cuti bersalin 2 bulan,makin malas la kau nk wat projek aku tu,haha...jgn x siap sudah la..this is my final semester,so i'll make sure that i'm doing it well.hope semester ni jadi semester yg paling x dpt aku lupa,nk enjoy n dapat result yg gempak.hehe..want to be better than before..hope we all will be better than before.bak sabda Rasulullah, yg maksud nya lebih kurang mcm ni, 'Hari ini lebih baik dari semalam,semalam lebih baik dari kelmarin,sekiranya hari ini sama dengan semalam,maka sia-sia lah hidup kamu.."
Blog Widget by LinkWithin
 
~::peacemaker87::~ © 2008 Hak Cipta Terpelihara | TNB | blogger.com