Subscribe News Feed Subscribe Comments

Last Paper

Waaa... Esok last paper, paper mekanik bendalir 2.. x sabar nk habiskn final exam(walaupn xtau bleh jawab ke x.hahaha..) final exam kali ni bleh dikatakn final exam paling mencabar bg aku.dengan semua subjek 3 kredit, mau pecah kepala ni.hehe..

Lepas exam plan nk g main bowling dengan romate2, xtau jadi ke x.hope x jadi angan2 semata2(dh pernah plan dulu tp x jd.hehehe..)

Esok last paper, tp still xleh balik kmpung lg. Kena stay kat hostel sbb ada kerja yg perlu diselesaikan. Td mak dh sms tnya bila nk balik, then aku call ckp xleh balik, kena stay, Raya Haji baru leh balik. Sempat borak2 kejap, lepaskn rindu pada insan yg paling aku sayang. x sabar nk balik kampung.

Anyway, doakn kejayaan aku esok..

I'm Back Again..

Assalamualaikum w.b.t..

Setelah sekian lama aku tidak menulis di ruangan ini, akhirnya pintu hati ku diketuk untuk kembali menulis walaupun aku x tahu apa untuk ditulis. Maaf kepada yg setia menanti update di blogku yg x seberapa ini..

Sekarang aku tengah dibelenggu dengan kesibukan minggu peperiksaan, ditambah dengan kesibukan mengendalikan program yg boleh dikatakan tengah berada didalam keadaan yg agak kritikal. Paper exam aku masih tinggal 2 lg untuk ditempuhi. Hope paper seterusnya ini dapat kutempuhi dengan lebih baik dibandingkn dengan 3 paper sebelum ini walaupun ku sedar paper2 seterusnya adalah subjek yg agak susah jika nk dibandingkn dengan subjek sebelum ini. Semoga aku dibantu oleh-Nya..

Ditengah kesibukan minggu peperiksaan ni, aku juga tengah sibuk mengendalikn satu program yg agak besar dalam hidupku. InsyaAllah, dalam bulan disember ini, aku akan berangkat ke Negara Jepun untuk mengikuti Delegasi Akademik & Kepimpinan ke Jepun 2008. Semoga segala urusan-urusan dalam menjayakan program ini dipermudahkan..Ameen..

Selamat Hari Raya

Hari ni, aku akan bertolak pulang ke kampung halaman ku yang tercinta. Dh x sabar sgt nk balik nk tatap wajah kedua ibu bapa ku yang dh lama kurindui. Semoga perjalanan ku selamat.

Lebih kurang 4 hari lagi seluruh umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri yg menandakan kemenangan kita menempuh sebulan puasa di Bulan Ramadhan.


Menangkah kita? Itulah persoalan yang perlu berlegar-legar dibenak fikiran setiap umat Islam. Renung-renungkan lah bersama. Adakah Ramadhan yg telah ditempuhi telah berjaya mendidik kita? Semoga diri ini diberi peluang olehNya utk bertemu Ramadhan sekali lagi ditahun hadapan utk kuperbaiki segala kelemahan ku pada Ramadhan tahun ini. Ramadhan, tetamu agung yg xkn kulupakan, semoga dia masih sudi utk mengunjungiku ditahun hadapan.

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN.

Changing Number Again..

Aku Tukar Nombor Lagi ??? Hahaha..

Maaf kepada sesiapa yg x dpt contact aku.. Aku tukar nombor lagi.. hehe.. Kalu ada apa-apa hal, sila contact nombor baru aku;

013-7212803.

Just Trying..

Assalamualaikum..

Aku dpt msj dari seorg hamba Allah, dia ckp kwn dia dh dpt hp free, so aku pn nk try je la..mane tahu betul, untung2 dpt hp free jgk.haha..

Kalu mcm yg dia ckp senang je, masuk site tu, just register & pilih hadiah yg kita nk. Lepas tu promotekn link kita supaya org lain register melalui link kita tu. aku pilih hadiah nokia N80, dia ckp kena kumpul 21 point. So kena cari 21 org daftar melalui link aku. So, sape yg nk tlg aku dpt N80 daftar la melalui link aku.haha..

Jom sama2 kita cuba..kalu betul untung,kalu x betul pn x rugi sbb x kena bayar pn..hehe..

klik link bawah ni..
http://www.xpango.com/?ref=90906232

KELEBIHAN RAMADHAN

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

PENERANGAN HADIS

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

Biografi

1. Kitab Fadhailul Awqat oleh imam Al-Baihaqi,ditahqiq oleh Adnan Abdul Rahman MajidAl-Qaisi,Maktabah Al-Mnarah,Makkah.

2. Fathul Bari syarah sohih Bukhari oleh Ibn Hajar Al-'Asqalani

3. Syarah sohih Muslim oleh imam An-Nawawi.

Adab berpuasa dan solat terawih

Oleh NAZMI AIDARUS

Sumber: http://www.utusan.com.my

Setiap orang yang mengerjakan puasa perlu mematuhi beberapa peraturan dan adab yang boleh menyempurnakan ibadah tersebut. Antara yang terpenting adalah:

1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena-mengena dengannya;

2. Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia;

3. Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.

Ulama silam pernah berpesan: “Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbukamu dan di manakah kamu akan berbuka?” Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri daripada terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal;

4. Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Dengan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna. Terdapat ramai yang memenatkan diri dengan berlapar dan berdahaga, membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan noda, kerana itu puasanya rosak binasa dan keletihannya tidaklah berbaloi sebagaimana maksud sabda Rasulullah s.a.w.: Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga. (Riwayat an-Nasaei)

Meninggalkan maksiat menjadi kewajipan kepada seluruh orang Islam sama ada mereka sedang berpuasa atau tidak. Apatah lagi bagi yang berpuasa, ia lebih dituntut dan diwajibkan. Sabda Rasulullah, Puasa itu adalah ‘perisai', sekiranya seseorang daripada kalangan kamu sedang berpuasa janganlah dia bercakap kotor, melakukan keburukan dan berbuat bodoh. Jika ada orang lain yang mengejinya atau cuba memeranginya maka hendaklah dia katakan kepada orang itu: “Saya sedang berpuasa.” (Riwayat Bukhari dan Muslim);

5. Jangan membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsunya kurang dan hatinya ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapai;

6. Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain. Penggemblengan diri dalam mengurangkan tuntutan jasmani dan keinginan perasaan memberikan kesan yang positif terhadap kecerahan hati nurani yang amat dituntut terutama pada bulan Ramadan.

Mereka yang menjadikan keinginan nafsu perut sebagai tunggangan akal ketika berbuka yang menyalahi kebiasaan pada bulan-bulan lain sebenarnya terpedaya dengan pujukan iblis. Rayuannya bertujuan menghilangkan barakah (berkat) ibadah puasa mereka, nikmat limpahan ketenangan daripada Allah s.w.t., kekhusyukan diri ketika bermunajat dan berzikir kepada-Nya.

Kenyang

Sepatutnya orang yang berpuasa mengurangkan kadar pemakanannya sehingga terserlah kesan puasa itu kepada dirinya. Kekenyangan adalah punca kelalaian, kealpaan, keras hati dan malas untuk taat kepada Allah s.w.t..

Sabdanya: Takungan jelek yang dipenuhkan oleh manusia adalah kantong perutnya, memadailah baginya beberapa suapan yang dapat meneguhkan tulang belakangnya. Jika dia enggan maka berikanlah sepertiga (bahagian perutnya) untuk makanan, sepertiga kedua untuk minuman dan sepertiga terakhir bagi pernafasannya. (Riwayat Ahmad dan at-Tarmizi)

Terdapat ulama yang mengungkapkan kata-kata berikut: “Sekiranya perutmu kenyang anggota-anggota lain akan lapar (akan menurut turutan nafsu) tetapi sekiranya perutmu lapar kesemua anggotamu akan kenyang.”

As-Salaf as-Soleh (mereka yang terdahulu) mengurangkan perkara kebiasaan dan dorongan diri serta memperbanyakkan amal ibadat pada bulan Ramadan secara khusus bahkan itulah adat mereka sepanjang masa;

7. Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan bagi beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin. Justeru, dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kepada mereka yang berada di bawah tanggungannya. Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhirat;

8. Mempraktikkan amalan sunah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ia tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.

Nabi s.a.w. berbuka dahulu sebelum Baginda mengerjakan solat Maghrib. Sabda baginda: Umatku sentiasa berada dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur. (Riwayat Bukhari dan Muslim);

9. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w.: Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa). (Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah)

10. Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya.

Adalah dinasihatkan kepada para imam supaya tidak mempercepatkan solat terawihnya seperti mana amalan kebiasaan di masjid dan surau.

Perbuatan tersebut menjejaskan mutu ibadat solat tersebut kerana meninggalkan ‘wajib-wajib' solat seperti meninggalkan tomakninah semasa rukuk dan sujud, mencacatkan bacaan al-Fatihah sebagaimana sepatutnya lantaran ingin kecepatan dalam mengejar waktu sehingga menyebabkan makmum di belakang tertinggal rukun-rukun penting dalam solatnya. Amalan terawih seperti itu adalah tidak sempurna dan berkurangan pahalanya.

Oleh itu berwaspadalah terhadap cara demikian dengan kembali mengamalkan ibadah solat seperti waktu-waktu lain, menyempurnakan kiam, bacaan al-Fatihah, rukuk, sujud, khusyuk, hadir hati dan semua peradaban solat dan rukunnya.

Bagi makmum pula disyorkan supaya sentiasa bersama imamnya sepanjang solat terawih itu sehinggalah selesai sama ada 20 rakaat ataupun lapan rakaat. Sabda Rasulullah s.a.w., Apabila seseorang menunaikan solat bersama imamnya sehinggalah imam itu (selesai dan) beredar, dikirakan untuknya (makmum) pahala kiam semalaman. (Riwayat an-Nasaei)

- NAZMI AIDARUS ialah Pegawai Hal Ehwal Islam, Jabatan Mufti Negeri Terengganu.

Prison Break Season 4

Assalamualaikum..
Harap maaf sebab posting kali ni terkeluar dari tema..hehe..

Prison Break Season 4 dh keluar..So aku nk share la link untuk download citer ni bg yg xde lg..yg dh ada tu diam2 sudah..haha..

Episod 01 :: Scylla
Episod 02 :: Breaking & Entering


Akan di update dari masa ke semasa..

KELEBIHAN-KELEBIHAN DI BULAN RAMADHAN

1. Menghadiri majlis ilmu setiap langkah di beri pahala ibadah sunah setahun.

2. Mengekali berjemaah diberi balasan dengan disediakan sebuah bandar khas di Syurga.

3. Membuat hubungan baik kepda kedua ibu bapa, Allah pandang dengan penuh kasih sayang.

4. Isteri taat kepada suami diberi pahala seperti pahala Asiah dan Mariam.

5. Sesiapa yang menyampaikan hajat saudaranya disampaikan 1000 hajatnya di akhirat.

RANCANG PENINGKATAN IBADAH RAMADHAN

1. Sepuluh hari yang pertama adakan muhasabah amalan.

2. Sepuluh hari yang kedua, pastikan keimanan bertambah kuat dan selaraskan dengan sempena Nuzul Quran.

3. Sepuluh hari yang ketiga kuatkan azam untuk beramal di malam Al Qadr :

i. Dengan melakukan Solat Maghrib,Isyak dan Tarawikh berjemaah.

ii. Atau ditambah dengan Solat Subuh berjemaah

iii. Duduk dengan air sembahyang dan baca Al-Quran, Ayat Kursi, Surah Al Baqarah terakhir (Amanarrasul), Surah Az-zalzalah, Suraah Al Kafirun, Surah al Ikhlas dan Surah Yasin.

iv. Bagi kaum ibu yang uzur, baca zikir.

v. Bangun pukul 1.00 pagi tunaikan Solat Sunat Wuduk, Solat Hajat, Solat Tasbih, Solat Taubat, Solat Istikarah.

vi. Jika sedang beramal, badan terasa sejuk dan terharu maka inilah tanda-tanda mendapat Lailatul Qadar.

Checklist Amalan Harian

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Al-Mubarak..

Sebelum ni aku ada buat posting mengenai checklis amalan sepanjang Ramadhan yang aku x tahu dari mana sumbernya..hehe..So, kali ni aku nk kongsi checklist versi aku sendiri. Aku ada buat checklist amalan2 yg boleh dilakukan sepanjang hari sepanjang bulan yang mulia ni. Di harap dgn wujudnya checklist ini dpt membantu sy khusus nya dan kpd sesiapa yg sudi menggunakannya amnya dlm meningkatkan amalan2 di bulan yg mulia ini.

Cara nk guna senang shj, just colorkn kotak2 yg telah disediakn, hijau bg amalan yg berjaya dilakukan dan merah bg amalan yg gagal disempurnakan. Kalau u all ada amalan yg ingin ditambah just tambah je kat jadual tu. Semakin byk amalan yg di lakukn semakin baik..


Bersama-sama lah kita meningkatkn amalan kita dalam mencapai rahmat, keampunan dan pelepasan dari api neraka sepertimana yg telah dijanjikan oleh Allah di dalam bulan yg mulia ini..

CHECK LIST AMALAN DI BULAN RAMADHAN

1. Mengucapkan tahniah (Selamat datang Ramadhan atau Selamat menyambut Ramadhan.

2. Niat sebulan bagi malam yang pertama dan selanjutnya niat untuk hari-hari.

3. Sembahyang Isyak berjamaah di masjid/surau.

4. Solat Tarawikh 20 rakaat.

5. Tadarus membaca bersemak dan berturut-turut juzuk.

6. Tidur malam membaca 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dikejutkan bangun tepat jam 4.00 pagi.

7. Bangun jam 4.00 pagi dan setengah jam untuk Qiamullail ringan (Solat Tahjud, Solat Taubat dan Solat Hajat)

8. Jam 4.30 pagi kaum ibu masak sahur.

9. Jam 5.00 pagi/5.15 pagi makan sahur.

10.Jangan tidur sesudah sahur.

11.Solat Subuh berjemaah di Masjid.

12.Tadarus pendek.

13.Matahari tinggi segalah, lakukan solat Isyraq.

14.Menjalankan kerja harian dan menjaga pancaindera.

15.Jam 11.00 pagi tunaikan Solat Dhuha.

16.Lakukan Solat Kafarah Baul 2 rakaat. Rakaat pertama selepas Fatihah baca Surah Al Kautsar 7 kali dan rakaat kedua selepas Fatihah baca Surah Ikhlas 7 kali.

17.Jam 12.00 tengahari tidur, niat tidur waktu Qailulah (ganti jaga satu jam diwaktu sahur)

18.Solat Zuhur berjemaah.

19.Tadarus pendek.

20.Sebelah petang kaum ibu menyediakan berbuka petang.

21.Solat Asar berjemaah di Masjid.

22.Jika masa petang jangan gunakan untuk bersiar-siar atau menonton TV yang melibatkan kemaksiatan. Sebaik-baiknya digunakan untuk mengikuti majlis-majlis ilmu atau berdoa kerana waktu itu amat mustajab.

23. Berbuka dengan ala kadar iaitu minuman yang belum dipanas oleh api atau dengan buah kurma atau buah tempatan.

24.Segera Solat Maghrib di Masjid.

25.Makan malam bersama keluarga.

26.Bersiap sedia untuk ke masjid menunaikan Solat Isyak dan Tarawikh secara berjemaah.

Selamat Berbuka Puasa..

Selamat Berbuka Puasa kepada semua.. Tahniah kepada semua kerana berjaya menempuh segala bentuk dugaan di hari pertama di dalam bulan Ramadhan pada tahun ini.. Semasa berbuka tu ingatlah juga kepada insan2 yang tidak berkemampuan, jgn lah berbuka mengikut nafsu. Jadikan bulan yg mulia ini bulan untuk melatih kita untuk melawan nafsu..

Berbuka lah dengan nama Allah dan bersyukurlah dengan rezeki yg dikurniakan..

Doa berbuka puasa..
*sorry cheng, aku curi gambar ni kat blog mung..hahaha..

Raihan - Harapan Ramadhan

Harapan Ramadhan
Album : Maafkan
Munsyid : Raihan
http://liriknasyid.com


Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Ahlan wasahlan Ya Ramadhan...

Alhamdulillah..
Aku memanjatkan kesyukuran kepada-Mu Ya Allah kerana telah memberi kesempatan kepada hamba-Mu yang lemah ini untuk bertemu sekali lagi dengan Bulan Ramadhan Al-Mubarak pada tahun ini.

Ramadhan, tetamu agung yang dinanti-nanti kan oleh setiap Umat Islam. Satu bulan yang di dalamnya terkandung dengan seribu rahmat. Setiap amalan sunat di dalam bulan Ramadhan ganjarannya seperti amalan fardhu di dalam bulan2 lain dan amalan fardhu di dalam bulan Ramadhan ganjarannya seperti 70 amalan fardhu di dalam bulan2 lain. Dan di dalam nya terkandung satu malam yang lebih baik dari seribu malam di bulan2 lain iaitu Lailatul Qadar.

Di zaman Rasulullah, tetamu agung ini sgt dinanti-nantikan. Apabila bulan Ramadhan hampir tiba, para sahabat menangis kerana kegembiraan. Mereka tidak sabar2 untuk bertemu tetamu agung iaitu bulan Ramadhan. Dan apabila berada di penghujung Ramadhan, mereka sekali lagi menangis kerana sedih apabila tetamu agung ini ingin pergi meninggalkan mereka dan mereka bimbang jika tidak dapat lagi untuk bertemu dengan bulan yang mulia ini di tahun akan datang.

Namun, situasi ini amat berbeza jika dibandingkan dengan situasi di akhir zaman sekarang. Sekarang, apabila Ramadhan bakal menjelma, semua umat Islam akan gembira. Namun, bukan nya kedatangan Ramadhan yang digembirakan, tetapi mereka gembira kerana Syawal bakal datang, Hari Raya akan datang. Bila Ramadhan hampir tiba, masing-masing mula sibuk dgn persiapan untuk sambut hari raya. Yang perempuan mula sibuk untuk menepah baju raya, biskut raya, dan mcm2 lagi. Pasaraya pula mula sibuk dengan jualan murah sempena hari raya. Xpernah pulak aku jumpa pasaraya yang buat jualan murah sempena bulan puasa. Semoga Ramadhan kali ini akan ada perubahan, tidak seperti ramadhan yang sebelumnya..

Aku memohon kepadaMu Ya Allah, Kau pasakkan lah hatiku kepadaMu. Semoga Ramadhan kali ini dapat mendidik hati kecilku ini untuk lebih mendekatiMu. Jangan Kau biarkan aku terus lalai dibuai oleh dunia yang fana ini. Aku berdoa semoga hamba-hambaMu kembali kepadaMu, mengabdikan diri mereka kepada Mu.

InsyaAllah, disepanjang bulan yang mulia ini, aku akan hiasi blog aku ini dengan artikel dan luahan yang berkaitan dengan Ramadhan. Semoga Allah mencurahkan idea ke dalam benak fikiranku ini untuk melontarkan idea2 itu di dalam blog ku yang x seberapa ini..

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK.

Merdeka !!!

31 Ogos, hari kemerdekaan bagi Malaysia. Malam ni, seluruh rakyat Malaysia sekali lagi menyambut kemerdekaan negara buat kali ke 51. Setiap tahun hari ini diraikan dengan meriah dan gilang gemilang. Menanti saat detik jam 12 malam telah menjadi satu kewajipan bagi seluruh rakyat Malaysia. Hari ini dianggap satu hari yang cukup bermakna bagi semua rakyat Malaysia yang melambangkan semua rakyat Malaysia itu bebas dari segala bentuk penjajahan.

Namun, cuba kita fikirkan kembali disebalik kegembiraan kita menyambut kemerdekaan ini. Adakah kita betul2 merdeka? Apakah erti kemerdekaan? Adakah merdeka itu sekadar merdeka dari penjajah yang telah menjajah kita dulu? Sedangkan minda kita telah teruk dijajah oleh barat. Itukah merdeka yang kita inginkan?

Perayaan kemerdekaan itu sendiri melambangkan kita semakin teruk dijajah. Setiap tahun, berapa ramai pasangan yang ditangkap khalwat pada malam kemerdekaan? Setiap tahun, berapa ramai remaja2 yang ditangkap kerana mengadakan pesta liar pada malam kemerdekaan? Setiap tahun, berapa ramai orang melayu merayakan kemerdekaan dengan arak & perempuan? Yang lagi menyedihkan, setiap tahun, berapa ramai gadis melayu yang jadi korban malam kemerdekaan?

Inikah kemerdekaan yang dicari? Merdeka untuk melakukan apa sahaja tanpa mengira hukum & syara'. Pesta2 dilakukan secara besar-besaran melambangkan kemerdekaan sedangkn pesta2 besar itu salah satu agenda barat untuk menjajah pemikiran umat Islam. Dimanakah nilai kemerdekaan itu?

Mungkin ada majlis2 keagamaan dalam menyambut kemerdekaan ini seperti solat hajat, majlis kesyukuran dll. Namun begitu, berapa keratkah rakyat Malaysia yang menyertainya jika nk dibandingkan dengan rakyat yang berkumpul di dataran merdeka,klcc dll. Sampai bila situasi ini akan berterusan? Inikah negara yang diiktiraf sebagai negara Islam? Marilah kita renungkan sejenak. Merdekakah kita? Merdekakah jiwa kita? Merdekakah minda kita?

MERDEKA !!! MERDEKA !!! MERDEKA !!!

Semoga Hari Kemerdekaan kali ke 51 ini membawa erti kemerdekaan yang sebenar di dalam setiap jiwa umat Islam di Malaysia khususnya. InsyaAllah..

Apa-apa pun, tidak lupa kepada semua tokoh-tokoh yang telah memerdekakan kita dari penjajah2 barat. Jasa mereka dalam membebaskan kita dari terus ditindas amat dihargai. Oleh itu, kita sebagai pewaris kemerdekaan ini seharusnya tidak merosakkan kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh org2 terdahulu dengan membenarkan minda2 kita dijajah oleh barat.

MERDEKA !!! MERDEKA !!! MERDEKA !!!

Tiket Raya Habis !!! Mahal lak tu...

Kaunter tiket bas Transnasional untuk cuti raya Aidilfitri telah dibuka pada hari smalam, 27 Ogos 2008. Apa yg mengejutkan, baru je buka tiket semua dh habis.. Dh la bratur pnjang tunggu turn, tiba2 org kaunter tu ckp,"tiket ke terengganu utk 24,25, & 26 Sept dh habis.." Huhu..betapa sedihnya hati ini..kena la ambil tiket 27Sept..cepat betul org2 ni semua kalu bab nk balik raya..tiket ke kelantan lg dasyat, sampai 28hb pn dh habis..kesian bdk2 kelantan..(atau ada konspirasi lain disebalik kehabisan tiket ini?hmmm..tuhan shj yg tahu..)

Tp apa yg lg mengejutkan aku, harga tiket ni melambung dengan mendadaknya..tiba2 je tiket bas ada surcharge.(ingat aku nk naik flight ke???) nk balik punya pasal terpaksa la beli jgk..sebelum ni harga tiket ke tganu RM33.50, tp tiket ni harga RM43.60.Thats mean harga naik RM10.10 dan kalu dilihat betapa "cerdiknya" mereka, mereka letak RM10.10 atas nama surcharge yg x tahu apakah relevennya surcharge tu, yg aku nmpk semua tu hanyalah untuk mengaut keuntungan mudah disebalik keterdesakan org ramai utk mendapatkan tiket utk balik kampung.. tiada ssesiapakah yg ingin membela nasib kami semua???

Kat bwh ni tiket yg aku beli semalam..



Blog Widget by LinkWithin
 
~::peacemaker87::~ © 2008 Hak Cipta Terpelihara | TNB | blogger.com